José Manuel López Paniza
“L'astroturisme està cada vegada més en auge”
Físic de formació, ha desenvolupat la seva carrera en l’àmbit de la divulgació de l’astronomia. És assessor científic d’una empresa que munta planetaris mòbils i d’una agència de viatges especialitzada en astroturisme.
Com és el planetari instal·lat a les Fontetes?
Disposa d’una pantalla de deu metres de diàmetre i una capacitat màxima de 64 places. A més, tenim quatre projectors de gran resolució i un sistema de so personalitzat. Les projeccions estan enregistrades en dos idiomes, català i castellà, i cadascú pot triar l’àudio que prefereixi i escoltar-lo amb uns auriculars.
Què podran veure al planetari de la Massana els que hi facin una visita aquests dies de Nadal?
Hi projectarem quatre vídeos diferents d’entre 25 minuts i mitja hora de durada. Dos per als més petits i dos més per als més grans, tot i que això és una mica relatiu perquè de vegades venen nens que en sabem un niu, d’astronomia, més que nosaltres i tot (riu). Els vídeos fan un repàs pels principals astres que podem trobar al sistema solar i al conjunt de l’univers.
Què explica l’interès que desperten les activitats de divulgació de l’espai? Solen tenir molt èxit.
L’astronomia, com bé dius, desperta molt d’interès en la gent. L’astroturisme està cada vegada més en auge. Penso que és tan atractiva perquè ens confronta amb una pregunta fonamental: on som i com hem arribat fins aquí?
Li faig a vostè aquesta mateixa pregunta.
No fa gaires anys encara creiem que la Terra era el centre de l’univers. L’astronomia ha demostrat que no som el centre de l’univers, ni tal sols el centre del sistema solar. Podríem dir que la ciència ens ha posat a lloc.
L’astroturisme està en auge. També a Andorra.
Malauradament, cada vegada menys persones al món poden contemplar les estrelles a ull nu. Hi ha molta contaminació lumínica. Es perden els cels foscos. Alhora, però, aquesta tendència negativa ha fet prendre consciència cada vegada més poders públics arreu del planeta de la necessitat de prendre les mesures necessàries per protegir els cels foscos. L’astroturisme és un incentiu perquè les administracions es comprometin a reduir la contaminació lumínica.
Quins són els avantatges de l’astroturisme?
Com que és una activitat que es fa de nit, és perfectament compatible amb altres activitats diürnes. Al matí pots esquiar i, a la nit, anar a veure les estrelles. A més, obliga, per dir-ho així, a passar la nit al lloc de destí, i per això s’ha observat que genera més pernoctacions i, per tant, també més àpats en establiments de restauració.