Elisa Bonvilà

“La tecnologia és útil, però no pot substituir el joc tradicional”

Se centra en l’atenció directa a infants de zero a sis anys amb trastorns del neurodesenvolupament. Ahir va fer una xerrada a La Trenca titulada ‘Què demanarem als Reis?’, sobre la importància del joc en el creixement emocional dels infants.

Elisa Bonvilà, Psicòloga

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què han de tenir clar els pares a l’hora d’escollir un joguet per als fills?

És fonamental tenir presents els interessos i motivacions del nen o nena i el seu nivell de maduresa. Per exemple, joguines com sonalls o objectes amb diverses textures poden ser adequats per a edats més primerenques i els jocs reglats seran perfectes per a edats més avançades.

Com saben els pares si han fet una bona elecció?

Podran observar com interactua el nen amb la joguina, les seves reaccions, si hi mostra interès, si està entretingut, si s’ho passa bé.

El joguet ha de ser didàctic?

Les joguines didàctiques són molt útils per a l’educació dels infants, estimulen les diferents àrees del desenvolupament i fomenten un aprenentatge significatiu d’una manera activa.

Fins a quin punt influeixen els joguets en el creixement emocional?

El joc és fonamental per a un desenvolupament integral en l’infant. El joc va lligat a un component afectiu-emocional i va unit a un desenvolupament cognitiu, motriu i social. El joc afavoreix aspectes tan importants com la cooperació o saber respectar el torn, aportant coneixement respecte a les relacions socials.

Quin tipus de joguets estimulen els cinc sentits dels nens?

Les joguines sensorials, amb diferents textures, olors, sons, colors. S’ha de tenir en compte també que no sobreestimulin l’infant.

És important que els nens no ho aprenguin tot a través de les pantalles.

Indiscutiblement. Tot i que la tecnologia pot ser una eina útil per a l’aprenentatge, no pot substituir tot el que aporta el joc més tradicional, jugar a l’aire lliure, córrer, saltar, dibuixar, etcètera.

Quins beneficis aporten els jocs sans?

Partim de la idea que jugar és saludable i beneficiós per al desenvolupament dels nens. És una activitat fonamental per al creixement físic, mental i emocional dels infants.

És important que juguin a tot o s’han de centrar en un camp concret?

És important que pugui haver-hi experiències i activitats diverses. L’adult, com a bon coneixedor dels interessos i necessitats de l’infant, pot proporcionar diferents opcions.

Quin consell dona als pares per fer una bona tria de la joguina?

Tenir present i respectar el moment maduratiu del seu fill o filla, els seus interessos, les seves motivacions.

tracking