Marta Planas

“La història postal era un món totalment desconegut”

Planas farà una xerrada el 14 de desembre a les 19.00 hores al Museu Postal d’Ordino, anomenada El Museu Postal d’Andorra: espai cultural o col·lecció digital. Va estudiar història de l’art a la Universitat Autònoma de Barcelona amb especialitat medieval.

Marta PlanasZ.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina ha estat la seva trajectòria?

Quan vaig acabar la carrera d’història de l’art, vaig començar a fer d’eventual als estius, fent excavacions arqueològiques, en aquell moment no hi havia guies culturals. Al 1985 em van fer fixa a govern, i al cap d’un temps vaig entrar al servei d’inventari i catalogació. Finalment el 1994 vaig passar a ser cap d’àrea de museus.

Que oferirà a la xerrada sobre el museu postal?

La meva intenció és explicar com es va construir el museu postal d’Andorra i què va representar en aquell moment. També explicaré quina ha estat la seva trajectòria al llarg de tots aquests anys.

Quina finalitat es buscava en crear el museu?

La idea era presentar la singularitat del correu a Andorra i la seva història postal, i paral·lelament també havíem d’exposar la col·lecció filatèlica.

Avaluació de com ha anat el museu tots aquests anys?

Quan es va crear hi havia pocs museus i va tenir més èxit. En general ha anat fluctuant, després s’han obert molts museus i aquest ha quedat una mica de costat. Ara s’ha modernitzat i s’ha convertit en un museu digital.

Quines dificultats hi ha hagut?

Manca de personal, quan s’ha espatllat algun aparell. En alguns moments hem hagut de refer l’audiovisual perquè s’havia fet malbé la maquinària. S’ha de dotar de pressupost els museus per al seu manteniment.

El Museu Postal és conegut al país?

Jo crec que sí, però hi ha molta gent que no l’ha visitat, ni tampoc el Museu Casa d’Areny Plandolit o el Museu Carmen Thyssen. En canvi quan van de viatge segur que visiten museus en d’altres ciutats, és una contradicció.

D’on va treure la passió per la història de l’art?

De ben jove he estat interessada en el tema artístic, cultural, el dibuix, les manualitats...

Per què es va crear el museu?

Va ser una decisió política, es va tancar un antic museu que hi havia i es va decidir per encàrrec obrir el Museu Postal a Ordino.

Va ser fàcil tirar endavant el projecte?

No, perquè la temàtica de la història postal i la filatèlia era un món totalment desconegut. Vaig demanar de fer el màster de gestió del patrimoni perquè considerava que havia de formar-me i el meu projecte del màster va ser crear el Museu Postal. Va ser intens i dur.

tracking