David Macià

“Hem de tenir present que l'enemic a batre és la inflació”

Compta amb una llarga trajectòria al sector bancari amb més de 20 anys d’experiència. Des de la seva posició actual coordina a escala global la confecció de l’opinió i el posicionament en mercats financers del grup Creand.

David Macià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què ens portarà el 2024 pel que fa a mercats financers?

Segurament els bancs centrals tornaran a ser protagonistes. Fa un any i escaig que no paren d’apujar els tipus d’interès i els inversors confien que l’any vinent podran començar a revertir el moviment. Nosaltres creiem que es fa molt difícil pensar que puguin baixar gaire els tipus sense que hi hagi una desacceleració econòmica.

N’hi haurà?

Pensem que és probable, sí. Els consumidors poden ressentir-se finalment de les pujades de les quotes dels préstecs i de la pèrdua de poder adquisitiu acumulada amb les inflacions dels darrers anys. Però no hauria de ser res greu. El mercat laboral és molt fort i previsiblement continuï així, per diversos factors. Un bon exemple és Alemanya, una de les economies que més s’han debilitat, però on l’atur continua a mínims.

Quins altres factors poden marcar el 2024?

La intel·ligència artificial, que ha impulsat molts valors aquest 2023, seguirà deixant-nos bocabadats amb les capacitats que va assolint. Molt més important segurament seran les eleccions que hi haurà a mig planeta. En concret les que tindrem al novembre als EUA, on es reeditarà el duel entre Biden i Trump. Ara mateix, diversos sondejos donen guanyador el darrer, tot i tenir judicis pendents.

Com ha de posicionar els estalvis la ciutadania?

Hem de tenir present en tot moment que l’enemic a batre és la inflació. Després de tants anys a tipus nuls, fins i tot negatius, a molts els pot temptar acostumar-se amb petits rendiments positius segurs.

Quines solucions són les millors?

Vehicles flexibles, globals, que aprofiten les millors oportunitats, a mesura que van apareixent. La renda variable, en tot cas, és irrenunciable, per mirar d’obtenir rendiments que superin la inflació. Això sí, hem de tenir el nivell de risc que s’adequa al perfil de cada inversor. Els actius financers són volàtils i això no té pas res de dolent, si un té la paciència deguda. Però si tenim més risc del que tolerem, ens incomodarem al pitjor moment i voldrem vendre quan segurament és la millor oportunitat per comprar.

Alguna recomanació, en renda variable?

Invertir a llarg termini, sobretot, i ignorar la volatilitat intermèdia. Han d’aprofitar empreses amb beneficis resistents, i creixents, a poder ser. Un exemple, les que gaudeixen de megatendències –ens assegurem que els beneficis tenen vent de cua. Les empreses que sobreviuen als cicles econòmics són la millor combinació per guanyar contra la inflació.

tracking