Maite Benítez

“Actualment unes 100 famílies formen part d'AUTEA”

Fa sis anys que forma part de l’associació del trastorn de l’espectre de l’autisme a Andorra: quatre a la junta i des del setembre n’és la presidenta. Creu que el més important és introduir la persona amb TEA a la societat, que ha de ser equànime i inclusiva.

Maite Benítez

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Per què es va crear l’associació?

Unes famílies que tenien fills amb autisme es van trobar amb aquest diagnòstic, que el feien a Barcelona, aquí encara no es feia. Van formar l’associació per divulgar el trastorn de l’espectre autista, trobar ajudes i fer-se costat entre tots. Ara som unes 100 famílies.

Per què va decidir formar part d’AUTEA?

Tinc fills amb autisme i a mi em va canviar la vida, perquè no ho entens, no saps què passa, no saps com funcionar amb ells. Em van dir de venir aquí des del SAAS i em vaig involucrar en l’associació i tot va canviar a millor. Em van ajudar molt i ara vull fer el mateix amb les famílies que ho estan patint.

Quins són els objectius principals de la junta?

Fer difusió de l’autisme, treballar l’estigma i donar suport i assessorament a les famílies i persones amb TEA del nostre país.

Hi ha algun fet que l’estigui sorprenent?

El TEA de nivell 1 abans es diagnosticava només als nens, i últimament estan sortint dones de 30, 40 i 50 anys que també pateixen aquest trastorn autista, i porten tota la vida amb depressions, ansietats i altres problemes que mai sabien com canalitzar tot el que els estava passant.

Hi ha hagut una evolució de la informació d’ara fa 10 anys a l’actualitat?

Sí, cada vegada se sap més sobre el trastorn. Amb les difusions, les preparacions i les formacions s’està progressant molt. Aquí a Andorra es va actualitzant bastant, els metges del SAAS estan cada cop més preparats i al dia.

Quines són les característiques principals de l’autisme?

Els signes i els símptomes poden variar d’una persona a una altra i poden ser de lleus a greus. Alguns són la dificultat per a les interaccions socials i la comunicació, comportaments repetitius, sensibilitat sensorial, interessos i fixacions inusuals i dificultat als canvis que van sorgint.

Quin és el procés que segueixen per ajudar a les persones?

Tenim programes depenent de les edats amb les neuropsicòlogues que fan atenció directa. També hi ha programes del club que són dels 18 als 30 anys. Venen una vegada a la setmana i fan teràpia en grup i amistat, un lligam molt necessari.

Quina és la seva tasca concreta dintre de l’associació?

Representar els associats, intentar buscar solucions a tots els problemes que arriben, buscar ajuda econòmica i ajudar en algunes tasques administratives.

tracking