Emmanuel Bigand

“La música augmenta els recursos neuronals”

És contrabaixista professional i director de Rolling String Quartet. El grup actua demà a les 21.00 hores al Teatre de les Fontetes de la Massana. A més, és professor de la Universitat de Borgonya en psicologia cognitiva.

Emmanuel Bigand, Director de grup musicalE.B

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

D’on ve la seva passió per la música?

De cançons franceses, amb una passió des dels 5 anys per Jacques Dutronc, Antoine o Claude François; després, als 7 anys, una fascinació per la 5a simfonia de Beethoven.

I per la direcció?

Des de la voluntat de compartir amb el públic més ampli els apassionants descobriments que els científics hem entès sobre la importància de la música.

Quan i com es va crear el grup?

Aquest any celebrem el nostre 10è aniversari i estem encantats de començar aquest aniversari amb vosaltres a Andorra. Originàriament tocàvem en establiments per a gent gran. Més endavant, vam decidir crear el Rolling String Quartet i captar l’energia del rock amb els nostres violins i violoncels.

Quins valors representa el quartet?

La música és l’energia de la vida, i volem captar-la amb els nostres instruments acústics i compartir-la amb el públic. L’energia de les melodies ve de dins del músic i no de la intensitat del so.

Quines cançons interpretaran al Teatre de les Fontetes?

Som músics amb formació clàssica, però ens agrada retre homenatge a la música actual i tradicional, tan essencial en la vida quotidiana. Per tant, organitzem èxits de pop-rock, des dels Rolling Stones fins a Michael Jackson passant per Queen i Daft Punk.

És especialista en psicologia cognitiva; com afecta la música el cervell?

De moltes maneres: augmenta els recursos neuronals modificant la densitat de les connexions sinàptiques i millorant la conducció dels impulsos entre sinapsis. La música també augmenta els recursos neuronals de les persones sanes, i ajuda a lluitar contra l’envelliment cognitiu en la gent gran.

És cert que la música fa ballar les neurones?

Sí, la música és ritme, i tot és ritme al nostre cervell. Quan toques amb el peu un bon riff de Keith Richards és com si cada neurona comencés a ballar amb la seva veïna per fer una gran festa. Aquesta dansa secreta entre neurones ressona al cervell i produeix felicitat química.

Quin és l’impacte de la música en la fisiologia de nens i adults?

Fins i tot en dosis baixes (de 2 a 4 hores setmanals), la pràctica regular d’activitat musical té efectes beneficiosos en el desenvolupament cognitiu i psicoafectiu dels nens. La música també acompanya els adults al llarg de la seva vida i els permet afrontar els reptes.

tracking