Sara Valls
“Amb les peces vull transmetre l'amor per la natura”
Fa set anys que es dedica a extreure tints naturals per crear dissenys de roba i complements sostenibles amb la seva marca Color Botanica. Es va formar a França sobre la tècnica dels tints. Avui en fa una xerrada i una mostra de productes a l’Hotel Roc Blanc a les 19:00 hores.
Per què va decidir obrir Color Botanica?
Perquè vaig trobar una pràctica creativa que ajuntava les coses que més m’agraden, el color i l’etnobotànica. A més, vaig veure que tenia sortida comercial i vaig decidir provar sort i obrir l’empresa.
Quin procés segueix per tintar la roba?
L’extracció del tint es realitza fent bullir les plantes tintoreres, que no totes ho són. Llavors les fas bullir, i el truc està en el fet d’haver preparat el teixit amb una substància que enganxarà el tint. A continuació poses el teixit dintre de l’olla on són les plantes i es tenyeix.
Hi ha més tècniques?
Sí. L’estampació botànica. Poses les plantes dintre del teixit i ho fas al vapor i, com que no hi ha líquid, el color es queda imprès tal com has col·locat la flor. Pots veure fins i tot els pistils de les flors, és una passada.
Només fa servir flors?
No, hi ha tot un seguit d’aliments que utilitzem a la cuina com la pell de ceba, magrana i alvocat que també utilitzo a l’hora de treballar. Les plantes silvestres les recol·lecto quan n’és l’època, com les fulles de bedoll, les nous verdes i les fulles de castanyer o de roure.
Què vol transmetre amb les seves creacions?
L’amor per la natura, quan coneixem una cosa l’estimem, si no, no hi podem connectar. I el coneixement màgic d’extreure colors de les plantes que ens envolten. Quan la gent ho descobreix, es mira les flors d’una altra manera i les valora més.
Per què ha trobat inspiració en la natura?
Vaig fer un viatge abans de saber que volia tornar a Andorra i allà vaig descobrir en un procés molt d’introspecció que volia tornar al Pirineu i dedicar-me al territori.
Vostè fa moda sostenible.
Sí, intento educar en aquest aspecte. Estem acostumats a consumir fast fashion que s’ha produït de maneres que vulneren els drets humans. La indústria tèxtil és la segona més contaminant del món, després del petroli. Bona part de la contaminació ve de la pintura, perquè s’utilitzen tints per fer colors molt vius i que durin molt, i es fan servir metalls pesants per fixar-los, i tot això després es llença a l’aigua.
Té programat algun taller?
El 9 de març en faig un a Puigcerdà juntament amb la Cristina Pallars de Bruma Ceramics.
Ofereix cursos en línia?
Sí, de diverses tècniques per aprendre tints naturals, estampació botànica i tècniques d’impressió tèxtil amb tints naturals.