Jordi Serrallonga
“La ciència és la clau per a la desaparició del racisme”
Demà a les 19.30 hores farà una conferència sobre el racisme a la sala d’actes de la Llacuna. És professor universitari a la UOC i també col·labora al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Ha fet investigacions a l’Àfrica, Àsia i Austràlia.
Quin és l’objectiu de la conferència?
Vull explicar que disposem de proves científiques que ens ajuden a afirmar que el racisme no hauria d’existir i que tot el que hi pugui haver de racisme a la nostra societat indubtablement és un racisme cultural.
Quines són?
La base científica més clara per dir que no existeixen les races humanes és el fet que tots som Homo sapiens i pertanyem a la mateixa espècie biològica. Els primers Homo sapiens que pertanyen a la nostra espècie, els més antics, són de l’Àfrica, de fa 300.000 anys.
Hi ha alguna diferència entre els ‘Homo sapiens’ de fa 300.000 anys i els d’ara?
Hi pot haver petites diferències, com les adaptacions que han tingut diferents grups humans a diverses parts del món. Per exemple, a les ètnies de Djibouti, a l’Àfrica, hi ha individus que són més petits perque això els permet bellugar-se millor dins del bosc.
Per què creu que existeix el racisme?
Actualment, per raons econòmiques.
Per què?
A les persones que tenen un color diferent al nostre, però que són famoses i riques, la gent s’hi aboca a demanar-los un autògraf. En canvi, si una persona és d’un color diferent al nostre, però té pocs ingressos econòmics o ve d’una situació complicada, és probable que la rebutgem. Per tant, no sé si es rebutja més pel color de pell o pel concepte econòmic.
En quin aspecte es detecta menys?
En la gent que és políticament correcta. A vegades per voler parlar d’aquesta manera podem caure en un racisme amagat, encara que el racisme hi és de la mateixa manera i és igual de greu, però pot costar més de detectar.
Quina és la millor opció perquè desaparegui?
Agafar mà de la ciència. Hi ha molts programes públics i socials que són molt necessaris per lluitar contra el que és una salvatjada, que és el racisme, però, és clar, es necessiten arguments de pes i per això la ciència ha d’intentar donar les bases perquè desaparegui. S’ha d’explicar a tothom.
Creu que tothom ha sigut racista en algun moment?
Tothom en alguna ocasió ha sentit rebuig cap a una persona que és diferent. Però s’ha de separar molt del que és el racisme institucional, races separades per colors, continents o fins i tot el que va succeir a països com Sud-àfrica, que per tenir cert color de pell no podies jugar o banyar-te en una platja.