Xus Rodríguez
“Si no ens emocionem, no prenem decisions”
S’ha especialitzat en intel·ligència emocional i treballa fent sessions d’alliberació emocional. Dimecres oferirà el col·loqui “Aprendre a ser feliç amb les emocions”, una ponència que s’emmarca dins el cicle de conferències Speakers Corner de l’hotel Roc Blanc.
De què anirà la conferència?
Vull que s’entengui bé que les emocions formen part de nosaltres, ens aporten informació i són necessàries. El quid és com utilitzem aquesta informació. Com que estem en la societat del saber i no del ser, no tenim l’hàbit de canalitzar-les. No n’hi ha ni de positives ni de negatives, són agradables o desagradables.
Què és la intel·ligència emocional?
Els nostres comportaments i motivacions corresponen més a aspectes emocionals que cognitius. L’aprenentatge i els objectius els aconseguim perquè ens emocionem. Si no ens emocionem, no prenem decisions i llavors no actuem.
Com s’han de gestionar?
No és fàcil perquè no estem acostumats a parlar des de les emocions, sinó des dels sentiments. Els sentiments són construccions que es poden modificar perquè sentim a través dels pensaments. En una emoció no, perquè és una resposta neuropsicofisiològica, són inevitables.
Com es canalitzen?
El primer consell és identificar com et sents. El segon, demana’t per què se t’està activant l’emoció. El tercer, fomentar l’empatia, escoltar més i parlar menys. La quarta seria vigilar el llenguatge oral i gestual: quan comuniquem donem informació de com ens sentim. I el cinquè, autoregular l’emoció, valorar opcions assertives.
Què aporta canalitzar-les?
Fa que tinguis una altra perspectiva de les situacions. Quan tu aprens a reconèixer-la, acceptar-la i canalitzar-la, obtens uns altres resultats perquè modifiques els teus pensaments i després els teus sentiments.
No ha de ser fàcil.
Perquè no ens ho han ensenyat. És qüestió de reeducar-nos. En alguna sessió em diuen que el problema és l’altra persona. Ens veiem a través de l’altre, però el que sent ets tu. Quan prens consciència del que sents, t’adones que has de canviar conductes, sentiments i pensaments.
Les depressions tenen a veure amb la gestió de les emocions?
Sí. Una tristesa quan es prolonga en el temps dona pas a una depressió. Quan es comencen a veure les emocions de base, quina informació ens aporten, fas que no arribis a una depressió. A vegades pensem que ens ve per quelcom que ens ha passat en el present, però resulta que ho portem de petits, ja que la informació pot estar guardada en el teu inconscient.
I amb la felicitat?
Hi té a veure, evidentment. La felicitat no vol dir estar feliç tot el dia, són micromoments.