Andrés Raya, consultor i professor
“Un bon líder ha d’atendre la gent de manera individual”
És educador associat adjunt del departament de direcció de persones i organització a Esade. Avui a les set de la tarda farà una conferència sobre lideratge al ‘coworking’ d’Ingeni Europa en el marc d’un esdeveniment organitzat per Esade Alumni.
És més difícil liderar actualment? Per què?
Sí, perquè el lideratge a dia d’avui depèn absolutament del context. Ja sigui del moment, el projecte, la cultura, de l’organització, etc.
I fa uns anys no era així?
No tant, avui és més complex el món en el qual vivim. Per exemple, els últims anys hem viscut en un món unipolar en el qual la geopolítica era molt predictible, i ara els riscos geopolítics són tan grans que abans d’invertir en qualsevol empresa s’han de fer un munt d’estudis.
Quines característiques destacaria d’un bon líder?
És un expert en la seva matèria, però, tot i això, ha de ser un etern aprenent. Té una motivació intrínseca per seguir experimentant i mai està conforme amb el que té, utilitza el canvi com a característica natural del seu treball.
I quan falla?
Quan no vol aprendre i és rígid en un entorn i una situació que canvia constantment.
Com influencia un líder perquè d’altres persones millorin?
La investigació diu que el primer que valora la gent és l’honestedat, i en segon terme, la confiança.
És saludable la competència entre un equip?
Sí, és sa competir però col·laborant a la vegada. Normalment, els enemics estan a fora, no a dintre, i aquest mix de competència i col·laboració crea valor a l’equip.
De quina manera motiva un líder el grup?
Ha d’atendre les diverses persones de manera individual, atenent les expectatives de cadascuna d’elles. Si se satisfan les expectatives de cada persona, llavors aconseguiràs motivar-les. El tracte personal és clau.
És més difícil ser líder que cap?
Totalment. Ser cap significa resoldre conflictes i fer avaluacions de rendiment, entre d’altres, és a dir, solucionar les històries administratives d’un equip. En canvi, un líder ha de motivar i això és molt complicat.
Vostè com dirigeix les classes amb l’alumnat?
Intento que sigui un mix de coach i col·laboratiu, les classes són molt participatives. Dono classe a gent que té quaranta anys de mitjana, per tant, no puc seguir un estil d’aprenentatge tan personal.
Què espera de la xerrada d’aquesta tarda?
Doncs una conversa distesa i reflexions madures i elaborades per part de tots els assistents.