Elía Villa
“Em satisfà veure el progrés de la persona que estic tractant”
És italià i fa cinc anys que resideix al país. Va cursar estudis en teràpia invasiva i manual a Itàlia, Barcelona i València. Treballa com a rehabilitador i també fa entrenaments de força i condicionament físic. A més, treballa amb la selecció absoluta de rugbi.
Què és el que més li agrada de la fisioteràpia?
Pot sonar una mica egoista, però és la satisfacció que tinc en veure el progrés de la persona amb la qual estic treballant.
A quins esportistes d’elit ha ajudat?
Fa deu anys que treballo en el món de MotoGP, així que sobretot pilots de moto que viuen al país, com Fabio Quartararo, Pol Espargaró i Àlex Rins. També treballo amb els tenistes Jaume Munar, Albert Ramos i Marco Trungelliti. A més, treballo amb l’esquiador Joan Verdú, però amb la FAE només col·laboro, ja que ell té el seu fisioterapeuta personal.
Com és treballar amb Joan Verdú?
Quan el coneixes entens que el que vol esprémer són les seves ganes de tenir èxit, és un paio superbò i molt agraït. Un cop el vaig acompanyar a Val-d’Isère i em deia: “Es nota que treballes amb professionals de la MotoGP.”
Com avalua l’estat d’un pacient?
Faig una valoració funcional mitjançant un test de mobilitat, de flexibilitat, de força i de condició física, que inclou l’agilitat, la flexibilitat i la potència aeròbica.
Quines són les lesions que més tracta?
Sobretot trencaments d’espatlla i genoll, són les típiques lesions que solem rehabilitar en el món de l’esport amb impacte.
Com es gestionen les anomalies del moviment?
Amb les anomalies podem entendre a nivell de biomecànica el gest tècnic que ha de fer l’esportista. Al tenis el gest per fer el servei, en motociclisme poder-se acoblar a la moto i al rugbi fer una passada o un canvi de direcció. Tot això es gestiona a través d’avaluacions, justament es fan avaluacions del gest tècnic específic, gravat amb càmera de vídeo i d’aquesta manera s’intenta corregir el gest per fer-lo més eficient.
La fisioteràpia té un caràcter preventiu?
Sí, per fi en aquests últims anys la prevenció està prenent més consciència i les persones estan més involucrades a fer un treball de prevenció, una paraula una mica perillosa.
Per què?
Perquè prevenir lesions és difícil, pots intentar limitar tots els factors de risc que poden provocar una lesió. Però en cap moment et puc vendre la moto dient-te que si treballes amb mi evitaràs el risc de lesionar-te.
És important la cooperació del pacient per a la seva recuperació?
És fonamental. Has d’escoltar molt el pacient i posar-lo al centre del tractament.