Isabel Canut, Actriu i estudiant

“Vaig documentar l’abús sexual en centres religiosos de la Seu”

És natural de la Seu d’Urgell i l’única no andorrana que actua al Jocand. Compagina el grau amb un cicle superior en arts escèniques a Tarragona. Per al treball de recerca va fer un documental sobre els abusos sexuals en escoles religioses de la Seu.

Isabel Canut, Actriu i estudiant d’Audiovisuals

Isabel Canut, Actriu i estudiant d’AudiovisualsI. C.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com és actuar a la Jocand?

Hi ha molt bon ambient, és un projecte molt xulo i l’estem fent conjuntament amb Jo Dansa, que són unes cracs. Normalment, només agafen andorrans, però el meu antic professor de teatre de la Seu és al projecte, vaig fer les proves i em van agafar. És un teatre més físic, en moviment. De fet, estar a la Jocand també em serveix per fer les pràctiques del cicle superior.

Com valora la seva experiència allà?

Està sent molt positiva. Per les festes de Santa Tecla (la festa major de Tarragona), representarem l’obra del cicle de teatre.

D’on li ve aquest interès per la interpretació?

Des de petita. Uns volien ser futbolistes, altres astronautes i la resta, actrius. Jo soc d’aquest últim grup, però amb la diferència que no se’m va passar quan em vaig fer gran (riu).

Estudia Audiovisuals a la URV. Quins projectes ha fet?

Vaig fer un documental sobre els abusos sexuals en centres religiosos de la Seu per al meu treball de recerca. Bàsicament, els que eren a La Salle. El meu objectiu era donar veu a les víctimes, vaig fer un documental de testimoniatge.

Per què?

En dinars i reunions familiars havia sentit que hi havia hagut abusos. Tot el poble ho sabia, era un secret de domini públic. Em vaig interessar pel tema en general, els abusos sexuals a menors en centres religiosos, i ho vaig acotar a la zona de la Seu.

Què va descobrir?

Vaig poder parlar amb diferents testimonis, i fins i tot amb una víctima d’abusos sexuals quan tenia sis o set anys. Recorda que el professor va estar molts anys a l’escola i em va explicar que estava segur que en tots els cursos va haver-hi víctimes. Una testimoni també em va dir que ella i el seu grup d’amigues pujaven fins a la planta dels interns a l’habitació d’un dels germans religiosos. Deien que anaven a jugar a La Cabanya i ell els deia que allò que feien era un secret i que no ho podien dir a ningú.

Què va passar amb aquest frare?

Em van dir que al cap de pocs mesos va marxar. Un altre testimoni em va dir que amb un company seu els abusos sexuals eren sistemàtics. A més, no tan sols va haver-hi abusos sexuals, sinó també abusos físics i psicològics cap als infants en forma de càstig.

Vol ampliar el documental?

Si un dia decideixo reemprendre la investigació, m’agradaria poder parlar amb La Salle, tot i que crec que sé la resposta que obtindria.

tracking