Matthieu Leyder, Responsable d’Esports d’estiu, l’esplai i les vacances escolars de la Massana

“A l’esplai, la motxilla de problemes desapareix”

Andorrà de 42 anys, des dels 16 es dedica a l’àmbit del lleure. Té diverses formacions en la temàtica i considera que ha de ser una feina completament vocacional si es vol fer de manera idònia.

Matthieu Leyder

Matthieu Leyder

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Per què va començar en el món del lleure?

És una feina totalment vocacional i tot va sorgir de manera molt natural. Amb 16 anys feia d’ajudant de monitor i amb 18 ja vaig poder ser monitor. Dos anys després vaig començar de responsable d’un grup d’Esports d’estiu.

Com és treballar rodejat d’infants?

Es treballa molt a gust perquè el bo que té l’educació no formal és que no hem de seguir un currículum. Tenim objectius molt diferents dels que té marcats l’escola. Tot l’ideari el treballem a través del joc.

I a part de jugar, quins valors s’inculquen?

Primer de tot el respecte individual, i després, com a grup. També treballem saber conviure i el respecte al medi. L’autonomia és molt important, sobretot amb els més petits. A més, l’empatia, l’assertivitat i saber comunicar sense faltar al respecte.

Què li aporten els nens?

Quan entres a l’esplai la motxilla que portes durant tot el dia, carregada de problemes, desapareix. Cada dia tenim els mateixos nens, però cada dia és diferent, sempre t’arriben amb batalles noves per explicar. Cada dia és una nova aventura.

Li acaben agafant confiança?

Sí, s’obren moltíssim i t’expliquen coses seves i de casa. Aquest lligam amb l’infant i la família és el que busquem a l’esplai de la Massana.

Quines qualitats considera que ha de tenir un bon monitor?

És imprescindible que sigui una feina vocacional i li agradi treballar amb infants dels tres als onze anys. Ha de ser polivalent i saber treballar amb uns i altres. Ser assertiu també és molt important ja sigui en un moment de conflicte com en un de més divertit.

És fàcil coordinar els instructors?

Amb tots els anys que porto en això m’he trobat de tot, la veritat. Mentre el monitor vingui amb actitud i amb ganes la resta és bastant igual. Si et falta experiència t’ajudarem, tot és pràctica. El problema és quan arriba gent que no en té ganes, els nens ho noten ràpidament.

Actualment, com veu els nens?

En l’àmbit infantil avui dia als nou, deu i onze ja poden començar a tenir reaccions de preadolescent. Fa uns anys no hi havia tant auge amb les xarxes socials. Aquest fet també provoca que actualment siguin més espavilats.

Quin consell donaria a un monitor?

Que no pari de treballar amb infants i de formar-se.

tracking