Aina Segarra, Tècnica de sensibilització a Unicef
“És important que els nens coneguin els drets que tenen”
Andorrana. Va estudiar Relacions Institucionals a Blanquerna. I té un màster en Drets Humans per la Universitat d’Alcalà. Ha viscut a molts llocs aquests últims anys, entre els quals el Canadà, Roma i Estrasburg. El que més l’omple és treballar amb nens.
On neix la seva passió pels drets humans?
Des de ben petita havia volgut entendre com funciona el món amb tants països i tantes cultures. I vaig decidir estudiar relacions internacionals, després vaig fer les pràctiques al Consell d’Europa, a Estrasburg, i allà vaig acabar de conèixer els drets humans i m’apassiona. M’he especialitzat en drets humans dels infants, que és el col·lectiu més vulnerable.
Quina és la seva tasca diària a l’Unicef?
Faig moltes coses, estic treballant en temes de comunicació i intentem gestionar el voluntariat. A principi de curs fem els tallers del Consell d’Infants i preparem accions que fem al país. També busquem noves col·laboracions, per exemple ara estem amb el Club Piolet.
Com són els inicis?
Estic molt contenta, som un equip petit, però molt treballador i hi ha una convivència excel·lent. El treball del dia a dia m’encanta.
Com defensen els drets dels infants?
El que més fem és sensibilitzar, una manera de fer-ho és mitjançant els tallers que et comentava abans perquè els nens sàpiguen els drets que tenen. Sempre vaig sensibilitzant dels més petits als més grans.
Falta feina per fer?
Sí, sobretot en l’àmbit mundial s’ha de fer un treball constant. A Gaza s’han pogut vacunar el 94% dels nens i nenes quan l’objectiu era del 90%. I penses: que fort que hagin vacunat més de 500.000 nens. Llavors penses que hi ha molta feina, però que també s’està treballant molt. Aquí, al país, estem molt bé però hem de lluitar per drets poc coneguts.
Com per exemple?
Ens hem d’encarregar que els nens tinguin un Consell d’Infants perquè hi puguin participar, són drets que volem promocionar més perquè els nens hi tinguin accés.
Quin és l’àmbit a tractar més urgent?
El més important, segons el meu punt de vista, és l’accés a l’educació, perquè és la base de tot. A partir d’una bona educació es pot arribar molt lluny, sobretot pel que fa a la llibertat d’expressió i també quant a l’accés a la informació. Són coses que tothom hauria de poder fer quan és adult.
On li agradaria arribar?
El meu objectiu era treballar a Nacions Unides i lluitar pels drets humans i ho he complert. En el futur m’agradaria anar pujant i tenir el meu equip i fer el comitè més gran. I d’aquí a uns anys poder treballar a Unicef Ginebra, la seu general, i tenir un càrrec més important.