Nika Ballús, Enginyera i aventurera
“Tenim molts recursos dins nostre i no ens n’adonem”
Emprenedora de 39 anys, ha treballat a set països i parla més de sis idiomes. El seu esperit de superació la va portar el 2022 a fer un viatge per Lapònia, després de patir un greu accident, i d’això parlarà demà a les 21 hores al teatre de les Fontetes.
Per què Lapònia?
Vaig tenir un accident greu de moto un dia abans de fer una travessa en kitesurf. A l’hospital em vaig adonar que el que trobava a faltar era diversió de tipus 2, que en anglès diuen fight to fun, i en veure fotos per Instagram de Lapònia vaig decidir que volia creuar-la tota sola amb l’estel i els esquís.
Llavors no podia ni caminar.
M’havia trencat totes les costelles, la clavícula, l’omòplat... El més greu va ser el taló. Tenia una fractura oberta i la pell es va morir. Van haver de reconstruir-lo amb la meva cuixa... pensar en Lapònia era com una espècie de somni, però em va donar una direcció.
I això va facilitar el procés?
Per poder realitzar el viatge havia de fer el màxim per recuperar-me. Potser no ho aconseguia, però tenir aquesta aspiració em feia anar a totes i no quedar-me a mitges.
Només d’intentar-ho ja estem en camí.
Exacte. No és tant l’objectiu en si. Tenir la direcció em donava l’energia per avançar i després era més una qüestió de gaudir del procés, aprendre coses i intentar divertir-me.
Quin era el repte més gran?
La incertesa més gran era saber com reaccionaria el meu peu, però tot era nou per a mi. Fins al moment, mai havia dormit en una tenda al mig de la neu.
I el moment més difícil?
Un dia se’m va vessar gran part de la benzina que duia per fondre neu, escalfar-me, menjar... Tenia dues opcions, caminar 50 quilòmetres o arriscar endinsar-me a veure si hi havia vent. En el darrer cas, si no me’n sortia havia de demanar ajuda i em sentia culpable.
I què va fer?
Endinsar-me.
Va necessitar ajuda?
Vaig aconseguir sortir-me’n. Però vaig passar dues nits... no em quedava gaire aigua i no podia fer-la servir per escalfar-me i dormir calentona.
Quin va ser l’aprenentatge?
Que tenim molts recursos dins de nosaltres i no ens n’adonem. Donem massa importància al que ens envolta i podem ser feliços amb ben poc. El fet de retornar a les necessitats bàsiques com menjar, respirar, escalfar-te, et fa relativitzar molt.
I després del viatge es va presentar per ser astronauta.
Vaig arribar a la fase final, però em van rebutjar pel peu.
I llavors?
Vaig adonar-me que el que m’agradava de ser astronauta era aprendre i inspirar. Així neix el projecte LEI’LAB. Vull inspirar i donar eines als joves perquè persegueixin els somnis.