Martí afirma que la crisi de BPA està “encarrilada”

El cap de Govern demana començar l’any amb un pacte d’Estat per Europa amb tots els partits

46169.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El 2015 ha estat un any en què els andorrans hem sabut transformar la debilitat en fortalesa.” Aquesta és una de les primeres afirmacions que el cap de Govern, Toni Martí, posava sobre la taula en el seu missatge de Cap d’Any. Un discurs que des del minut zero ja deixava clar que l’esclat del cas BPA havia estat un dels moments més determinants de l’exercici, però que va assegurar que ara ja té la solució “encar­rilada”. Martí va recordar que malgrat els avenços “cap a la transparència i la cooperació”, els casos de blanqueig “que afectaven un banc en concret van fer trontollar tota la plaça financera i van posar en risc la recuperació de l’economia”. Així, va voler destacar el paper de tots els ciutadans davant d’aquesta situació. “Nou mesos enrere molts dubtaven que ens en poguéssim sortir: el risc era molt gran i Andorra era molt fràgil. Però els andorrans hem sabut fer de la necessitat, virtut; de la debilitat, fortalesa”, va assegurar, per acabar afegint que “tots [fent referència tant als clients de l’entitat, organismes de supervisió, com els consellers generals] hem sabut donar una lliçó de civisme i d’unitat nacional”. I va concloure: “La solució de la crisi originada el març passat està encarrilada”, si bé no en va donar més detalls. Com també va remarcar el fet que “l’economia continua donant signes de recuperació”. En el missatge va destacar la creació de llocs de treball, la reducció de l’atur o l’increment del nombre de comerços oberts com a exemples per confirmar les seves paraules, deixant clar, això sí, que el Govern “està amb aquelles persones que ho passen malament”. Segons Martí, “el creixement econòmic només té sentit si som capaços de transformar la creació de riquesa en creació de benestar i oportunitats per a tots”. Un altre dels temes destacats del discurs va ser l’acord d’associació amb la Unió Europea. Així, va assegurar que serà un dels “grans projectes” que es concretaran el 2016 i no va desaprofitar l’ocasió per fer una nova crida per aconseguir el pacte d’Estat. “Seria una bona notícia que el 2016 comencés amb un gran pacte d’Estat per Europa entre totes les forces polítiques presents al Consell General”, va explicar, afegint que també preveuen sumar-hi “la societat civil”. Martí va destacar el fet que l’acord permetrà està en una situació d’igualtat i que seria “garantia d’estabilitat institucional, de bona gestió pública i de seguretat jurídica” per als inversors estrangers. “Per ser europeus, els andorrans no hem de deixar de ser andorrans. Ben al contrari: hem de ser europeus per poder seguir sent andorrans en el món global.”

MinisterisEl líder de l’executiu demòcrata també va tocar de passada la reorganització ministerial després de la marxa de Rosa Ferrer, que es farà efectiva dilluns. Va afirmar que farà canvis en l’equip de Govern “els propers dies” per encarar alguns “reptes pendents”, com ara la reforma sanitària, l’ordenació de la funció pública i els canvis en el sistema de competències i transferències dels comuns. D’altra banda, va valorar les dues eleccions que hi ha hagut indicant que la ciutadania ha optat per mantenir les reformes.

COMPROMÍS EN LA LLUITA CPNTRA EL CANVI CLIMÀTIC

Una problemàtica global com és la lluita contra el canvi climàtic també va tenir espai en el missatge del cap de Govern. Toni Martí va reiterar el compromís del?Principat per contribuir en aquesta causa recordant que s’ha volgut tenir veu pròpia a la recent Cimera sobre el canvi climàtic que es va celebrar a París, i en la qual es va arribar a un acord històric perquè tots els països es comprometin a fer esforços per reduir les emissions i lluitar contra l’escalfament global. “Un problema que –per a Andorra, que depèn de la neu i de la muntanya– és un problema global, però també és un problema local”, va manifestar. D’altra banda, va deixar clar que els polítics “hem de saber trobar solucions als problemes i convertir els reptes en oportunitats. Així, considera que en l’estratègia de lluita contra el canvi climàtic Andorra hi té molt a guanyar “protegint el nostre paisatge, potenciant sectors tradicionals com la ramaderia i l’agricultura, apostant per la mobilitat elèctrica i sostenible i sobretot buscant una nova política energètica”.

tracking