Toni Martí situa la reforma sanitària com la prioritat del mandat

El cap de Govern afirma que les reformes de l’administració i de les competències també s’hauran de culminar els propers anys

46227.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la primera compareixença de l’any que va realitzar ahir Martí per informar de la remodelació de l’executiu ja avançada pel Diari, va deixar clar que la millora del sistema sanitari serà la prioritat del mandat.?De no ser així el Govern no haurà complert.?“No culminar la reforma al llarg d’aquesta legislatura ho entendria com un fracàs”, va afirmar. És per això que ha decidit que Carles Álvarez Marfany, el nou ministre de Salut que relleva Rosa Ferrer –que va cessar ahir del càr­rec– “es dediqui exclusivament a la reforma sanitària”. Per fer-ho possible les carteres d’Afers Socials i Ocupació passaran a dependre del ministeri d’Interior. “La nostra sanitat ha de continuar sent una gran sanitat, però ens l’hem de poder pagar”, va manifestar Martí, per justificar així la redistribució de les carteres i la necessitat d’una reforma que racionalitzi la despesa i eixugui els 75 milions de dèficit sanitari del 2016. “Hem de tenir una sanitat de qualitat però sense que se’ns disparin els dèficits dels últims anys”, va etzibar, i hi va afegir que “el Govern no es pot continuar endeutant de forma constant”, alhora que va advertir que “abdicar de contenir la despesa és un perill”. En aquest sentit, va dir que Marfany –a qui va qualificar de persona “pausada, reflexiva” i “conscient que la reforma és necessària”– afronta una “alta i complexa” responsabilitat.

Més reformesAltres de les reformes que durà a terme el Govern els propers anys i que va exposar ahir Martí en la seva compareixença són la reforma de la funció pública, una empresa que assumirà el ministre d’Administració Pública, Jordi Alcobé; la revisió de les competències i les transferències als comuns, que serà a càrrec de la nova secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, i el reforç de les polítiques socials i d’ocupació que impulsarà Ester Fenoll, la nova secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació. Aquesta darrera cartera estava fins ara encapçalada per Caterina Juan.

Acord amb la UEPel que fa a l’acord d’associació amb la UE, Martí va instar Liberals d’Andorra a unir-se a “aquest repte de futur” i va avisar que “no agafar aquest tren seria un error”. En aquesta línia, va anunciar que es reunirà amb el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, els propers dies. Així mateix, va anunciar que el primer comú amb qui es reunirà serà Sant Julià de Lòria, per tractar “la complicada situació financera” i veure com el Govern pot ajudar. Sobre BPA, Martí va assegurar que “la solució ha de veure’s els propers mesos”, i malgrat que no va voler aventurar quan els clients podran recuperar els diners, va dir que l’objectiu és que sigui “el més de pressa possible perquè ens hi va la solvència”.

NO ES TORNARÀ A PRESENTAR A LES ELECCIONS

El cap de Govern, Toni Martí, va anunciar en la compareixença d’ahir que no es tornarà a presentar a les eleccions generals. Martí, que no pot tornar a repetir com a cap de Govern, va descartar anar a cap llista. “No em tornaré a presentar com a conseller general. Quan has estat cap de Govern has de deixar pas”, va afirmar després d’explicar que “no es pot ser cònsol, cap de Govern, diputat...”. En aquest sentit, va voler insistir que l’executiu ha de donar “continuïtat” a les reformes al llarg dels “tres anys llargs de legislatura” que queden. “M’esforçaré tant com sàpiga”, va asseverar, i en aquesta línia va defensar el “nou impuls” que ha volgut donar al seu equip amb la reestructuració i “reequilibri” de carteres per afrontar amb garanties “els perills i oportunitats d’Andorra”.

ELS CANVIS

Salut es parteix. El mi-nisteri, que fins ara incloïa Afers Socials, es parteix. El nou ministre serà Carles Álvarez Marfany, mentre que la cartera d’Afers Socials l’assumirà Ester Fenoll. L’objectiu és, va explicar ahir Martí, reforçar Salut i donar “una autonomia molt més gran” als serveis socials.

Interior s’amplia. El mi-nisteri encapçalat per Xavier Espot incorpora la secretaria d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, que estarà fusio-nada en una sola liderada per Fenoll. El ministeri passarà a anomenar-se d’Afers Socials, Justícia i Interior. Es crearà una comissió interministerial entre Salut i Afers Socials per abordar qüestions transversals.

Administració s’amplia. La secretaria d’Estat de la Funció Pública passa a dependre del ministeri de Jordi Alcobé, que haurà de tirar endavant la reforma de la funció pública, la simplificació administrativa i el reforç dels tràmits en línia.

Nova secretaria d’Estat. Es crea Relacions Institucionals, amb Consol Naudí de titular, que dependrà directament de Toni Martí.

tracking