Vot de confiança de l’oposició al nomenament d’Álvarez Marfany

Liberals, PS i SDP exigeixen que la remodelació es tradueixi en una reforma sanitària “real”

46249.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, estrena càrrec amb una treva dels partits de l’oposició. Liberals d’Andorra (Ld’A), el Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es mostren favorables a la seva elecció i la fragmentació de la cartera que conduïa Rosa Fer­rer per centrar-se “en la reforma sanitària”. Això sí, divergeixen si el més idoni ha estat engrossir la del ministre Xavier Espot. La consellera general d’SDP Sílvia Bonet reconeix que no “acaba de veure que Interior i Afers Socials pertanyin a un mateix ministeri”. “No és habitual i genera escepticisme, caldrà veure com s’articula”, diu. En aquest sentit, la consellera general del PS Rosa Gili creu que “Martí no podia col·locar un altre nou ministre i ha optat per recompensar-ne un que ho ha fet bé. Caldrà veure ara com ho afronta”. Des de Ld’A, el conseller general Ferran Costa remarca que “Espot és un ministre competent, rigorós, ja veurem què passa però confiem que farà el màxim possible”. El que sí que comparteixen tant des del grup liberal com els partits del grup mixt és exigir que s’afronti d’una vegada per totes la reforma sanitària. “Era una prioritat de la primera legislatura de Martí i en sis anys no s’ha fet res”, recorda Costa, tot afegint que “per molt àgil que sigui la reincorporació del nou ministre, tot plegat ho alenteix més”. Álvarez Marfany, fins ara militant d’Unió Laurediana, formació amb la qual va ser conseller major aquesta darrera legislatura, ja s’ha donat de baixa per tal de poder-se sumar a l’equip taronja. Pel que fa a la reforma sanitària, Bonet recorda que en aquests moments del calendari “ja s’hauria d’haver presentat el pla de Salut 2020 amb les aportacions dels col·lectius i la llei de drets i deures del ciutadà s’hauria d’haver debatut”. “A partir d’ara no hi ha interferències ni eleccions pel mig, s’hauria d’engegar d’una vegada per totes”, insisteix Gili.

La reforma de la funció pública La remodelació de Martí implica que el ministre Jordi Alcobé es farà càrrec de la reforma de la funció pública. “És una altra de les grans decepcions de DA, anunciada fa quatre anys i que també ha anat passant de mans. Confiem que amb Alcobé per fi s’emprengui i compti amb el suport dels funcionaris”, especifica Gili. També Costa “espera” que aquest dossier encapçali les prioritats d’Alcobé. “Vull pensar que es farà i bé”, hi afegeix.

LIBERALS "ESTUDIA" AMB ASSESSORS EL PACTE D'ESTAT

Liberals d’Andorra encara no ha decidit si se suma al pacte d’Estat sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea proposat pel cap de Govern, Toni Martí. Després que la formació es negués a assistir a la darrera reunió al·legant el retard en facilitar-los la informació, Martí va donar-los l’ultimàtum de prendre una decisió aquest gener per tal de poder-lo segellar, amb la resta de forces, a final de mes. El conseller general dels liberals Ferran Costa ha explicat que estan “estudiant” aquesta possibilitat amb assessors propis. L’acord d’associació “és una decisió que marcarà el futur dels pròxims anys del país, s’ha d’estudiar molt bé, avantatges i inconvenients”, diu Costa, tot afegint que “no és una decisió que es pugui prendre amb un informe com el que ens ha facilitat Govern: 12 pàgines, un document de bones intencions similars a altres països. No és suficient”. És per aquesta raó que el grup parlamentari ha optat per contractar els assessors. Pel que fa a si la decisió la podran prendre en el calendari marcat per Martí, el conseller general assenyala que “estem treballant. A partir d’aquí, quan coneguem els efectes d’aquest acord, ens posicionarem. Fins llavors res”.

tracking