El Govern agafa 117 milions d’Andorra Telecom en 5 anys
L’executiu ha passat de quedar-se el 30% dels beneficis de la parapública a obligar-la a entregar tots els guanys del 2015 i del 2016
Els anys de retard en les reformes provoquen un decalatge entre els resultats que se n’esperen i el deteriorament del vell model, i cal temps i fermesa en el procés d’obertura perquè una cosa compensi l’altra. Per això el Govern ha pres la decisió, ja reflectida en el projecte de pressupost, que la societat Andorra Telecom reparteixi com a dividend la totalitat dels beneficis de l’any 2015 i 2016”. Aquesta és l’explicació que recull el pressupost de l’Estat sobre la decisió de canviar el model de recaptació de beneficis d’Andorra Telecom. Marc Forné va instaurar a mitjan anys noranta que tant la llavors STA com FEDA havien d’entregar el 30% dels guanys anuals al Govern. La mesura va ser molt criticada pels partits de l’oposició en considerar-la un impost encobert (ja es cobrava el cànon del 10% de la factura al client per a l’Estat), però cap dels executius posteriors va fer marxa enrere.
Acció retroactivaL’executiu demòcrata no només ha decidit quedar-se el benefici íntegre d’Andorra Telecom el 2016, sinó que ho ha fet també de forma retroactiva amb el del 2015 quan el pressupost de l’Estat de l’any passat no ho preveia. Aquesta decisió comporta que en els cinc pressupostos fets pel gabinet que encapçala Toni Martí Govern s’hagi quedat 117 milions d’euros provinents de l’operadora. Aquesta quantitat es pot dividir en dues parts. D’una banda, 77 milions d’euros corresponents a beneficis entre el 2012 i el 2016. I aquí també s’ha de separar en dues èpoques. Mentre encara es mantenia la política que quedar-se amb el 30% dels guanys d’Andorra Telecom l’executiu va rebre 23 milions entre els tres exercicis del 2012 al 2014. El salt de qualitat té lloc en els dos darrers (2015 i 2016), quan aproximadament obtindrà 27 milions d’euros en cadascun, per a un total de 54. Les xifres no són les definitives, especialment la del 2016, perquè encara no s’ha tancat quin és el benefici exacte i s’ha fet una projecció amb previsions. A més dels 77 milions en beneficis, el Govern va fer una incursió extra l’any 2013 que no estava relacionada amb els guanys, sinó amb les reserves de la parapública. Aquell exercici va decidir quedar-se quaranta milions d’euros amb l’objectiu de tancar el balanç de l’any sense dèficit.
Mesura a curt terminiEl fet que durant dos anys seguits l’executiu es quedi tots els guanys d’Andorra Telecom podria apuntar que aquesta mesura es podria consolidar, igual que va passar amb la que va portar a terme Marc Forné. En el pressupost d’enguany, però, el ministeri de Finances deixa entreveure que no és aquesta la intenció. “Es tracta d’una mesura a curt termini que ens permet cobrir el decalatge al qual em referia i que és coherent amb la situació patrimonial i financera de la societat. Aquesta mesura no deteriorarà les seves reserves [d’Andorra Telecom], que a 30 de juny eren de 250 milions d’euros, i farà que es pugui abordar amb garanties i normalitat el pla d’inversions.”
FEDA NO ES VEU AFECTADA PEL CANVI
Forces Elèctriques d’Andorra és l’altra empresa parapública que està obligada cada any a entregar el 30% dels beneficis. En el cas de l’elèctrica es manté el mateix sistema i la seva aportació és molt menor a la d’Andorra Telecom. Per exemple, l’any 2015 van entregar a l’Estat 2,3 milions d’euros i per al 2016 s’espera que siguin 3,1.