Les dones cobren menys en tots els sectors econòmics
El salari femení està un 24% per sota del masculí de mitjana
De mitjana, elles cobren 1.742 euros, un 24% menys que ells. Les xifres, publicades al darrer Butlletí mensual de Conjuntura, corresponen la mitjana del salari dels anys 2014 i 2015. Desglossades per sectors, posen de manifest les diferències entre gèneres en tots els grups d’activitat. Per sectors, entre les discriminacions més importants hi ha el financer. Elles estan cobrant 2.912 euros menys que ells o, el que és el mateix, un 47,4% del sou que els seus companys homes. En menor proporció, però, la diferència es reprodueix en tots els sectors. En el cas de les activitats sanitàries, la remuneració de les dones està 911 euros per sota; 872 per a les que treballen per organismes extraterritorials; 825,7 en la distribució i producció d’energia, i 661 per a les dones que realitzen activitats immobiliàries. Per contra, les diferències més petites es produeixen en el cas del treball domèstic a la comunitat, on el salari d’elles està 93 euros per sota, seguida de les que es dediquen a l’agricultura i la ramaderia (-173 euros ) i al sector del transport (-181).
Necessitat d’actuar Des de l’Associació de Dones d’Andorra, la seva presidenta, Montserrat Nazzaro, lamenta que això succeeixi. “És greu especialment en sectors com ara el de la funció pública, que depenen directament de l’administració”, remarca. A parer seu, “la crisi ha fet retrocedir més les coses i ha fet les dones encara més febles”. Confia, doncs, que amb la millora econòmica això canviï “però també calen polítiques específiques per acabar amb aquestes desigualtats, cal actuar”. No obstant això, no creu que sigui només necessari un canvi per part de l’empresariat i l’executiu, “sinó de la societat en general, que s’aposti per la igualtat”. En canvi, des de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), el seu secretari general, Gabriel Ubach, és més contundent i només veu un culpable. “No pot ser que això encara passi en un país com el nostre, però la culpa és de Govern”, assegura. En aquest sentit, recorda que ja van suggerir a l’executiu de Martí establir “categories en funció dels coneixements”, el que, a parer seu, posaria el punt final a aquestes desigualtats salarials entre homes i dones, “ja que es cobraria exclusivament en funció de la categoria”. Lamenta, però, que malgrat que “hem fet aquesta proposta a Govern, per activa i per passiva, en més d’una ocasió, no se’ns ha fet cas i és la millor manera per acabar amb aquesta xacra”. Ubach, però, es mostra poc esperançat en assenyalar que “a l’actual Consell General no hi és representat el treballador del carrer, els consellers generals són empresaris o pertanyen a professions liberals”, per aquesta raó, té grans dubtes que realment “s’actuï” i es pugui posar fi “a tanta desigualtat”.
49% del mercat El Butlletí de Conjuntura de desembre quantifica la massa salarial actual en 35.713 persones, el 49% de les quals són dones. El gran gros del col·lectiu –una de cada quatre– es dedica al comerç i la reparació de vehicles, on la discriminació salarial és d’un sou que està, de mitjana, 450 euros per sota. L’altre gran sector d’activitat és el de l’administració. En aquest cas, fins i tot són més elles que ells –2.342 dones enfront de 2.082 homes–. No obstant això, elles cobren un 11% menys del sou. Pel que fa als salaris, les dones pitjors remunerades són les que es dediquen a treball domèstic a la comunitat (1.341,9 euros), seguides d’agricultura i ramaderia (1.461,8), i a llars que ocupen personal domèstic (1.515,4). Per contra, els sous més elevats els tenen les que treballen al sistema financer, tot i cobrar un 47,4% menys que ells. L’altre sector més ben pagat és el de la producció i distribució d’energia (2.592,5 euros) i l’administració pública (2.318,5).