Rebuig sindical a l’eliminació de la prima per no fer vaga

Policies i penitenciaris han presentat esmenes al canvi normatiu que deixarà les noves incorporacions sense el plus

46304.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

També els bombers, que per primera vegada comptaran amb legislació especifica, rebutgen que el nou text normatiu els prohibeixi fer-ne. Des del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA), el president, Salvador Prieto, reconeix que es tracta d’un dels punts “més polèmics” de la modificació de la llei del cos, encara que diu que tenen clar que “el Govern vol que sigui així i poc hi podrem fer”. Això sí, recorda la necessitat “que s’ha de tenir un sou digne”. Un altre dels aspectes que considera “delicats” del nou text és l’exigència d’estudis superiors per accedir al cos. Paral·lelament, sí que veu bé que la normativa vulgui evitar un excés proteccionista perquè no torni a succeir un cas com el de Jordi Prados. El sindicat de policies va rebre un esborrany de la nova llei al qual va presentar diverses esmenes. Aquesta mateixa setmana, el ministeri els ha reenviat el text refós amb algunes modificacions. Prieto no ha volgut entrar a valorar-ne el resultat final fins que sigui correctament estudiat pels seus assessors legals.

Sense notícies des de l’octubre

Des del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) rebutgen el canvi de la llei que deixarà a les noves incorporacions sense el plus. Afirmen que es tracta d’un complement, atribuït a no fer vaga, que en realitat s’ha utilitzat com a “ajustament salarial” per apujar els sous. Consideren que l’empobriment de “les condicions”, sumat al requeriment d’un nivell d’estudis més elevat, comportarà una davallada d’aspirants als futurs concursos que es puguin fer. Aquestes queixes les han fet arribat a Interior verbalment en la darrera trobada que van fer, l’octubre passat. Critiquen, així, que el ministeri tingui intenció de tirar endavant la reforma de la llei, abans d’acabar el mes, sense les seves aportacions. Recorden que, en el seu cas, al canvi legislatiu s’hi afegeix el traspàs de la direcció del cos d’Interior a Justícia. “Són molts canvis i se’ns hauria de tenir en compte”, diuen. La percepció que tenen els bombers és força similar. Joan Torra, president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), explica que fa dos mesos que van presentar 23 esmenes a la que hauria de ser la primera llei del cos “i esperem resposta”. Entre aquestes hi ha l’oposició que se’ls prohibeixi, per primera vegada, fer vaga. “És inconstitucional perquè és un dret que tenim que no ha de desaparèixer. Hi pot haver serveis mínims. Sembla que tornem al segle XIX”. Globalment, Torra valora la nova llei com “un pas enrere que dóna més poder a la direcció deixant aspectes com les especificitats o les hores a fer enlaire”. I és que opina que “crea molta inseguretat jurídica”, per la qual cosa comença a tenir “dubtes” que tenir llei pròpia sigui el més idoni.

EL COPRÍNCEP EPISCOPAL DECLARA SANT FRANCESC D'ASSÍS PATRÓ DEL COS DE BANDERS

Sant Francesc d’Assís serà el patró del cos de banders. Així ho ha decretat el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a petició de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i l’arxipreste de les Valls d’Andorra, mossèn Ramon Sàrries. En la seva resposta, el Copríncep destaca el fet que el cos vetlli pel compliment de la normativa, que garanteix una protecció adequada de la natura. Així, estarà sota la protecció de sant Francesc d’Assís, per tractar-se del sant patró dels animals i de tota la Creació, ja que va ser proclamat pel Papa Joan Pau II sant patró de l’ecologia. En la resposta també destaca que el carisma de sant Francesc s’adequa amb la missió que té encomanada el cos de banders des de la seva creació, el 1988. La festa de sant Francesc d’Assís se celebra el 4 d’octubre i, per tant, a partir d’ara serà la data en la qual el cos commemorarà la seva diada.

tracking