La cobertura de les visites mèdiques a fora es mantindrà

El Govern i la CASS no tenen planificat eliminar la convenció amb centres de l’estranger perquè els afiliats a la Seguretat Social puguin veure especialistes forans

46320.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Això significa que la situació actual en què la visita als professionals sanitaris de centres de fora està coberta per la CASS, en els mateixos termes que la que es fa amb els d’Andorra, no ha de variar. Aquest posicionament és contrari a les previsions que fa el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, que dins de la memòria del pressupost del 2016 ja donava per fet que durant aquest any es limitaria l’opció dels afiliats o beneficiaris de la CASS per tractar-se amb metges convencionats en centres estrangers. El SAAS justificava la necessitat d’eliminar aquest dret sobre la base que el fet de tractar-se a fora “costa a les arques de l’Estat el doble, atès que està sufragant el sosteniment d’unes instal·lacions i d’uns recursos que permeten afrontar-la i, a més, ho acaba pagant el dèficit de la branca malaltia de la CASS, permetent-li derivar fora del país una activitat que es pot fer perfectament aquí”. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària estava tan convençut que s’acabaria aquest dret a visitar-se a fora tal com avui s’entén que fins i tot va preveure un augment en la partida d’ingressos de l’hospital. La teoria del SAAS significa que una part de la despesa mèdica que fan els beneficiaris de la CASS a l’estranger passarà obligatòriament a fer-se a l’hospital i per tant hi haurà un augment de la facturació.

Crear riquesa internaEls responsables del Nostra Se-nyora de Meritxell entenen que amb la limitació hi haurà “un benefici addicional per a l’economia del país, ja que es contribuirà a crear riquesa interna”. Per aconseguir l’objectiu el SAAS indicava en la memòria que“demanarem els canvis legislatius [a Govern] per tal de recuperar aquesta acti-vitat assistencial perduda”. Ara tant Govern com la CASS deixen clar que no tenen previst prendre aquesta decisió (com a mínim durant aquest any) i cal veure com afectarà la situació a les finances de l’hospital. El SAAS, abans de tenir el vistiplau del ministeri i de la Seguretat Social, fins i tot ja havia previst dins del pressupost un increment d’1,3 milions d’euros en l’activitat hospitalària derivada dels pacients que deixarien de ser atesos a l’exterior. Fonts properes a la Caixa Andorrana de Seguretat Social van indicar que no hi ha cap motiu de pes per eliminar el dret a l’atenció a l’estranger. Els estudis que ha fet la parapública respecte a quin és el cost de l’atenció a Andorra i als metges convencionats a l’estranger constaten que no hi ha cap sobrecost per a la Seguretat Social quan els pacients van a fora. Fins i tot hi ha casos on a la CASS li surt més econòmic que el pacient vagi a fora perquè els preus estan més continguts en alguns punts, tot i que en general com que es tracta de costos prefixats per conveni no hi ha cap diferència. La CASS, segons les fonts, creu que el problema del dèficit sanitari obliga a prendre mesures que rebaixin de forma significativa els números vermells, però que no té cap sentit treure drets als afiliats que no comportin una rebaixa de la factura.

La CASS no pagarà mésL’hospital també havia fet una sèrie de previsions d’increment dels diners que la Caixa Andorrana de Seguretat Social aporta cada exercici. Des de la CASS no es té previsió d’augmentar el cost que està fixat actualment en el forfet que les dues institucions van signar. L’hospital, però, també ha inclòs un augment d’aquesta partida en els ingressos previstos per a aquest any.

ELS METGES LIBERALS, EN ESPERA

Els metges liberals que treballen a l’hospital es troben en espera de veure com es concreta l’anunci del SAAS respecte a la reducció dels honoraris. L’hospital va anunciar en el pressupost que s’aplicarà “un increment de les retencions sobre els honoraris que perceben per l’activitat que desenvolupen a l’hospital, utilitzant les instal·lacions, recursos i equipaments del SAAS”. El nivell de retenció sobre els honoraris encara s’ha de determinar perquè hi ha en marxa un estudi econòmic per tal d’avaluar la utilització dels diferents tipus de recursos per part dels metges liberals.

tracking