Un de cada tres detinguts per droga va ser controlat al riu Runer

Un de cada tres arrestats per possessió de substàncies estupefaents va ser enxampat a la frontera del
riu Runer

46342.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la majoria de casos, eren residents que accedien al país en possessió d’alguna substància estupefaent. Durant tot el 2015, el cos de policia va arrestar 79 persones per delictes contra la salut pública. Dels 79 arrestos, 26 van tenir lloc a la frontera amb Espanya. Del total d’aquestes detencions només 10 es van practicar sobre turistes. Per contra, a la frontera amb França, en tot l’any es van practicar tres detencions i cap era resident. Per parròquies, la capital i Encamp serien on s’han produït més detencions, per darrere de Sant Julià, amb 10 en tot l’any en cadascuna. Mentre que a Andor­ra la Vella bona part van tenir lloc en controls de circulació, en el cas d’Encamp a les tres de la frontera amb França s’hi sumen quatre al Pas i tres al mateix poble d’Encamp. Les segueix Canillo amb vuit, sis de les quals als voltants de locals d’oci de Soldeu. A la Massana n’hi va haver sis, quatre prop de bars de la zona de Pal i Arinsal. Ocupa el sisè lloc Escaldes-Engordany, amb tres, per davant d’Ordino, on no hi va haver cap arrest. Pel que fa a les 15 detencions restants per delictes contra la salut pública, 11 corresponen a ope­racions judicialitzades –arrestos en domicilis particulars dels quals no es va donar a conèixer d’indret–, i quatre a controls de circulació que tampoc no es van arribar a determinar.

El 56% duien cocaïna Dels 79 arrestats en tot el 2015, la majoria són homes. Concretament, de totes les persones arrestades només 10 eren dones. Pel que fa a les edats, predominen els joves d’entre 18 i 30 anys –56 de les 79 detencions– residents al país (el 55%). Destaca, a més, que 19 dels 79 arrestats, especialment els localitzats a les proximitats a les fronteres, duien més d’una substància il·legal. Pel que fa a aquestes, a més de la meitat dels arrestats se’ls va imputar un delicte contra la salut pública per possessió de cocaïna. Concretament, 45 de les 79 persones que van ser enxampades duien aquesta substància. La marihuana (20 casos) i l’haixix (13) van ser les altres dues drogues més habituals. Paral·lelament, també es va decomissar heroïna (4 detencions), metamfetamina (4), èxtasi (2) i speed, amfetamina, metadona i LSD en una.

245 grams de marihuana A banda de les quantitats decomissades en el marc de l’operació Canó, que de moment ha suposat la detenció de vuit persones, se n’han produït altres d’importants. Destaquen dos homes, un resident espanyol de 55 anys i un turista també espanyol de 37, enxampats a la frontera amb el país veí del sud amb 231 i 245 grams de marihuana, respectivament. Es va enxampar un resident espanyol de 28 anys amb cocaïna i haixix a la frontera i, en un control posterior al seu domicili, se li van trobar 31,2 grams d’haixix. Pel que fa a les imputacions majors, per venda, la policia va detenir dos andorrans de 19 anys i un turista espanyol en ser sorpresos amb 81,8 grams de marihuana, i dos residents portuguesos, de 18 i 26 anys, que duien 94,7 grams de marihuana i 12,7 d’haixix.

VUIT ARRESTATS EN L'"OPERACIÓ CANÓ"

L’operació més important contra el tràfic i el consum de drogues del 2015 ha estat la batejada com a Canó. Va començar el mes de juny passat a la frontera del riu Runer, quan la policia va enxampar el primer dels arrestats amb drogues. Posteriorment, es va detenir dues persones més. En total es va arribar a comissar 22 grams d’heroïna i 145 grams d’haixix, valorats en uns 3.000 euros. Durant els mesos següents s’han detingut cinc persones més. Paral·lelament, el juny passat es va arrestar tres persones que formaven part d’una xarxa desmantellada el 2014.

tracking