La població augmenta i s’enfila fins als 77.886 habitants

El registre dels comuns suma 937 persones més que el 2014 i la parròquia que més creix és la Massana, amb 283 nous residents

46386.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

O almenys aquesta és la dada que recullen els registres censals dels set comuns, que acostumen a diferir de manera important de la xifra estimada que calcula el departament d’Estadística encreuant dades amb altres organismes oficials i que encara no ha fet pública. De fet, els cònsols consultats pel Diari, els de les parròquies amb més creixement d’habitants, coincideixen que la neteja del cens serà una qüestió ineludible en la negociació de les competències amb el Govern. Segons les dades facilitades per les corporacions, el creixement més important l’obté la Massana, que incorpora 283 nous residents, passant dels 10.076 habitants del desembre del 2014 als 10.359 del 2015. El cònsol major, David Baró, va indicar que “sabíem del canvi perquè mensualment fem controls i ja fa mesos que vam veure que havíem passat dels 10.200 habitants”, afegint que pel que fa a la procedència, “tant hi ha persones que arriben d’altres parròquies com gent de fora del país”. La segona parròquia que més creix és Andorra la Vella, que suma 271 persones, passant de 22.615 a 22.886 habitants. La cònsol, Conxita Marsol, va remarcar que és una de les parròquies amb el cens “més ajustat al real i que fa temps que es manté”, i va celebrar el creixement. “Crec que sí que estem creixent, gairebé no es troben pisos de lloguer i s’estan fent urbanitzacions i alguns xalets”, va explicar. En tercer lloc hi ha Escaldes-Engordany, que suma 237 habitants, passant de 14.002 a 14.239 en un any. Per contra, l’única parròquia que perd població és Canillo, passant de 4.270 a 4.124 habitants.

NetejaAra bé, en el que sí que van coincidir els tres mandataris és en la necessitat d’abordar la qüestió durant la negociació per les competències que està prevista fer amb el Govern. I és que precisament la gestió d’aquestes dades és un dels temes que hi ha sobre la taula. “És un tema a debatre i apareixerà en la negociació per les competències”, va assegurar la cònsol d’Escaldes, Trini Marín, recordant que també influeix en les transferències. Tothom coincideix que cal arribar a una xifra única i real. Això sí, de quina manera es farà encara no queda clar. “Les altes i les baixes les tenim clares, el dubte és si la base global és fiable”, va advertir Baró, que considera que ara per ara cal parlar amb “prudència” i creu que la solució passa per “crear un organisme únic que faci els controls, pugui encreuar dades entre administracions i que tregui els dubtes sobre la fiabilitat de les dades”. De la seva banda, Marsol va explicar que no veu clara aquesta fórmula. “Cal vigilar amb la confidencialitat de les dades i crear organismes paral·lels el que fa és augmentar el nombre de funcionaris”, va advertir.

tracking