Martí i Cinca es querellen per un comentari injuriós

Un lector els hauria acusat de pràctiques irregulars en el marc de la intervenció de BPA

46384.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El citat comentari, segons fonts consultades, acusava els polítics de pràctiques irregulars amb els dipòsits de l’entitat bancària en el marc del procés d’intervenció. Martí i Cinca, atès el contingut injuriós de l’escrit, van decidir iniciar, a títol particular, una acció judicial que ahir va tenir el punt final a la Batllia amb l’acte de conciliació. Va ser punt final perquè l’autor del citat comentari va accedir a les pretensions del cap de Govern i el titular de Finances: que es retractés públicament del que havia escrit. Els fets es remunten a un parell de mesos enrere. Martí i Cinca, segons fonts coneixedores del cas, van decidir interposar una demanda judicial en considerar que el comentari aparegut a l’edició digital del mitjà –al qual no se li ha sol·licitat en cap moment cap responsabilitat– traspassava els límits del que es podia tolerar. Les fonts consultades van indicar que no es tractava d’una crítica a la conveniència o no de la intervenció o a si el procés s’havia dut o no amb diligència, crítiques freqüents a l’executiu demòcrata des que el passat mes de març esclatés l’afer BPA, sinó que se’ls acusava del que es podia considerar comissió d’un delicte. Martí i Cinca haurien decidit llavors recórrer a la justícia però fer-ho a títol personal, no en atenció als seus càrrecs. Van contractar un advocat en l’àmbit particular, prescindint dels serveis jurídics de l’administració.

L’acció judicialLa querella era contra persona desconeguda perquè l’autor del comentari no s’identificava. La justícia hauria iniciat llavors el procés habitual de rastreig de la procedència del comentari a través de l’adreça IP des d’on s’havia enviat. I aquesta acció hauria conduït finalment al responsable de l’escrit, un ciutadà resident a les comarques veïnes i client de l’entitat bancària intervinguda. Ahir, davant el batlle Manel Santolària, es va celebrar l’acte de conciliació, una acció habitual en aquest tipus de causes per confrontar les dues parts, qui es querella i el querellat. El citat acte va acabar amb la conciliació. I és que el responsable de l’escrit injuriós s’hauria retractat del que va dir adduint, segons fonts consultades, que havia estat un acte irreflexiu motivat per l’afectació personal que li ha suposat la intervenció de l’entitat. Era justament el que sol·licitaven Martí i Cinca, que hi hagués una retractació pública i en quedés constància escrita. Tanmateix, la intenció de tots dos és que no es fes publicitat d’aquest afer judicial. Toni Martí i Jordi Cinca han estat els principals blancs de les crítiques des que el 10 de març, i arran de la nota de la FinCEN nord-americana, el Govern decidís intervenir BPA.

ELS COMENTARIS, REGULATS PER LLEI

Les noves formes de comunicació i la proliferació dels comentaris anònims als portals informatius electrònics del Principat van dur el Govern a voler posar ordre. Per aquesta raó, a final del 2014 es va aprovar una nova llei per regular els drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge, popularment coneguda com a llei mordassa. Entre altres aspectes, la regulació, que va entrar a tràmit parlamentari DA, estableix la cadena de responsabilitats dels autors dels comentaris que es fan als mitjans de comunicació electrònics o a les xarxes socials. També dels mitjans que les difonen i aquells que en fan rèplica.

tracking