La importació de tabac es recupera i l’Estat recapta 100 milions el 2015

L’entrada de cigarrets va arribar a estar un 15% per sota de les xifres del 2014, però durant els últims mesos va tenir una pujada constant

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Perquè l’impacte d’aquest producte en el funcionament del país és bàsic. Dels pocs més de 400 milions d’euros que té el pressupost d’Andorra una quarta part arriben directament de les taxes al tabac. I amb aquests guarismes una baixada del 15% significa directament quinze milions menys per a l’Estat. Finalment la importació s’ha recuperat i la recaptació ha arribat a 100 milions d’euros. Diferents experts ahir consultats van indicar que l’increment de les importacions no ha d’estar relacionat amb la pujada de la venda de tabac. Perquè cal recordar que el 2014, a partir del setembre, hi va haver un increment de les taxes d’un 10%. Per tant, pel que fa a quilos s’ha importat menys que l’any passat, però s’ha compensat en part amb la major taxa que han pagat els fabricants per cada quilo. Un altre factor important ha estat la por que els fabricants han tingut al segon semestre respecte a una pujada de les taxes. L’executiu havia aplicat un increment anual d’un 10% pràcticament en tots els exercicis. Els fabricants han augmentat les importacions en la segona part de l’any en pensar-se que d’un mes a l’altre pujarien les taxes el típic deu per cent. Finalment, però, i ha estat sorprenent, l’executiu ha optat per no incrementar la pressió fiscal. El món del tabac dóna per fet, però, que durant el 2016 sí que està gairebé garantida una nova pujada de les taxes. Aquest temor justifica també el ritme d’importacions a l’alça en l’últim trimestre de l’any. Fonts properes a l’executiu van indicar ahir que és molt probable que en la primera part del 2016 es produeixin baixades sensibles en la importació de tabac, perquè s’entén que els fabricants tenen moltes reserves emmagatzemades. Els increments de taxes, segons les mateixes fonts properes a l’executiu, marquen de forma molt profunda el ritme importador. Un dels exemples més evidents es va produir el 2014, quan la previsió d’un increment de la taxa el mes de setembre va provocar que a l’agost tingués lloc una pujada brutal, amb més de 32 milions d’euros recaptats en taxes del tabac en un sol mes. La contundència de l’adjectiu brutal s’explica perquè un mes després només es van recaptar tres milions. Ton Armengol, del sector minorista de venda de tabac, va destacar que l’increment de turistes també ha tingut un efecte important en les vendes que, al cap i a la fi, són les que marquen la línia compradora. “Ha vingut molta gent i això ha animat els negocis, especialment a final d’any.”

S'HAN INTRODUÏT ELS MATEIXOS LITRES DE CARBURANT QUE FA DUES DÈCADES

En tot l’any passat es van introduir al país 175.640.250 litres de carburant. Són pràcticament els mateixos que s’estaven important ara fa dues dècades. Concretament cal remuntar-se fins a l’any 1996 per trobar un període en què s’introduís menys litres que els que van entrar el 2015. En aquella ocasió, van importar-se’n 175.455.323. Tot i que els números de l’any passat estan lleugerament per sobre del 2014 –va créixer un 0,6%–, es confirma la davallada, progressiva, que s’està vivint al país en el consum de carburants des de l’any 2005, en què es va tocar sostre amb 218.497.120 litres, un 19,6% més que l’any passat. La benzina és el carburant que més ha caigut –s’està important un 41% menys que el 1996–, seguida del fuel domèstic. Per contra, el gasoil, malgrat estar per sota dels grans registres del 2005, s’ha mantingut més estable.

tracking