La CASS veu que el teletreball de BPA era simulat

L’Agència Estatal de Reestructuració Bancària ha rescindit els set contractes, però ha arribat a un acord amb quatre dels treballadors

46454.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’AREB defensa que es tractava d’un acord nul pel qual mai s’ha arribat a prestar cap servei i que encobria la voluntat d’obtenir avantatges de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), perquè els permetia arribar a l’edat del retir amb les condicions de jubilat i no de prejubilat. Aquesta situació va comportar que la CASS encarregués un informe jurídic per determinar si els contractes de teletreball eren reals o eren una simulació. Segons diverses fonts properes a la parapública, la conclusió de l’informe és que els contractes tenien com a objectiu amagar una prejubilació sobre la base d’un acord de teletreball per al qual mai es va arribar a desenvolupar cap tasca. La prejubilació és molt més penalitzadora que la jubilació a l’hora de retirar-se. Per cada any anterior als 65 que s’avança el moment de deixar de treballar es redueix el percentatge que es cobra de pensió. L’informe de la parapública entén que hi havia una voluntat d’enganyar per aconseguir millors condicions de retir per a una sèrie d’empleats.

Acord amb quatreLa mateixa conclusió a la qual arriba el treball encarregat per la Seguretat Social va ser a la que va arribar l’informe que havia encomanat l’AREB sobre el mateix tema. Amb aquesta conclusió, l’agència va entrar en una negociació amb els set implicats. L’AREB va plantejar que la seva obligació és defensar els interessos de l’entitat i que per tant havia arribat el moment de rescindir els acords. En les negociacions els afectats van quedar clarament definits en dos grups. D’una banda, els que majoritàriament tenien salaris més baixos (el contracte els permetia cobrar el 60% del salari), que es van avenir a parlar per trobar una solució. Els que majoritàriament tenien els sous més alts van optar per rebutjar la negociació i defensar la validesa dels acords. L’AREB va decidir al desembre rescindir els set contractes en considerar que eren evidentment nuls per encobrir jubilacions. Amb els quatre que es va negociar es va acordar fer pagaments mensuals a compte del que rebran per la resolució del contracte una vegada s’hagi firmat el pacte. Als tres que mantenen que han de cobrar totes les quantitats pactades se’ls ha deixat d’abonar cap quantitat. La CASS ara haurà d’analitzar quines mesures empra per defensar els diners dels afiliats. Hi ha l’opció de començar un expedient administratiu o de portar el cas a la Batllia i segurament ho haurà de fer envers els set.

UN DELS IMPLICATS TENIA PENDENT DE COBRAR UN QUART DE MILIÓ D'EUROS

La situació dels set treballadors afectats pels contractes de teletreball té realitats molt diferents. El cas més destacat és d’un dels empleats que tenia pendent de cobrament 240.000 euros a repartir entre les diferents mensualitats que li faltaven per cobrar fins arribar als 65 anys. En l’altra banda de la graella hi ha tot el contrari. Un dels empleats amb un crèdit pendent per poder pagar les despeses derivades d’una malaltia greu que cobrava un sou baix. El primer cas ha estat el banderer dels que s’oposen a negociar amb l’AREB i demana que se li paguin íntegrament els 240.000 euros dels salaris que li queden per cobrar fins a jubilar-se. El segon cas en canvi és un exemple dels que sempre es van mostrar disposats a negociar amb l’Agència de Reestructuració i que han arribat a un principi d’acord. Aquest pacte amb els quatre treballadors que han negociat es basa en una espècie de compensació d’un percentatge dels diners que els tocaria cobrar si es mantingués el contracte. El percentatge és igual per als quatre. El text està tancat i consensuat i només falta la rúbrica per ambdues parts, tot i que es considera ja una simple formalitat vist que tots els punts del pacte estan consensuats. La signatura tindrà lloc durant la setmana vinent, segons fonts properes al procés.

tracking