Torres i París renuncien a la paga extra per apujar-se el sou
La majoria fa marxa enrere amb l’augment de sou i donarà la tretzena mensualitat a serveis “en benefici de la parròquia”
A través d’un comunicat els cònsols i consellers de la majoria van donar a conèixer ahir al vespre la seva decisió: renuncien a la tretzena paga i la destinaran a finançar “un servei que reverteixi en benefici de la parròquia”. D’aquesta manera, doncs, tant els cònsols com els consellers veuran reduït el seu sou. En el cas dels mandataris, rebran dotze pagues de 4.750 euros bruts, de manera que al cap de l’any cobraran 57.000 euros (600 euros menys que el mandat passat i que representa una reducció de l’1%), mentre que els consellers de la majoria cobraran 1.600 euros en dotze pagues i, per tant, 19.200 euros bruts anuals, un 5,8% menys que abans. Cal dir que la pujada de sou havia generat força malestar tant en el si d’Units per al Progrés (UP) –formació parroquial que forma tàndem amb DA– com entre la ciutadania, que fins i tot havia anunciat a través de les xarxes socials una mobilització de protesta coincidint amb la celebració de l’escudellada de Sant Antoni. “Veient la polèmica que s’havia generat i que potser no ens hem sabut explicar bé, hem decidit donar la tretzena paga”, va explicar el cònsol major, Jordi Torres, que va voler deixar clar que “estem al comú per servir el poble i en cap cas el nostre objectiu és venir a lucrar-nos, tot i que la sensació de la gent potser és aquesta. Per demostrar que no és així renunciem a la tretzena paga”. Amb tot, va insistir que la mesura de modificar les retribucions és “lògica i coherent” i estableix “una graella més justa”. Tot i així, també considera que “de la manera que s’ha presentat la informació als mitjans fa difícil que s’entengui”.
FinalitatTorres va indicar que els diners de la tretzena paga, en total 19.100 euros, aniran a una “bossa” que es podrà utilitzar, per exemple, per ajudar a finançar projectes i activitats que proposin els col·lectius o els veïns de la parròquia. La decisió es va prendre de mutu acord entre els integrants de la majoria i, per tant, no implica cap canvi en les retribucions previstes per als quatre consellers de la minoria. De fet, el cònsol major, preguntat per la qüestió va manifestar que “ells són lliures de decidir i demostrar si són tan solidaris i coherents com van voler demostrar en el consell de comú”. Ara per ara, ni liberals ni socialdemòcrates no tenen intenció de renunciar a la paga extra. I és que consideren que el que fa la majoria és donar una mensualitat que s’ha finançat amb la retallada de salaris de l’oposició. “Els que donen els diners no són ells, sinó nosaltres. S’havien apujat el salari descomptant-nos-lo del nostre”, va assegurar el conseller de Liberals d’Andorra, Jordi Troguet. En aquest sentit, considera que si renunciessin a la paga extra, la rebaixa salarial que tindrien seria de “més d’un 20%” –cal recordar que els consellers de la minoria pateixen una retallada del 14%, passant de cobrar 1.700 euros en dotze pagues, a 1.350 en tretze mensualitats–. Així, va assegurar que “no he vingut al comú a fer-me ric, però és que nosaltres som mileuristes i com a mínim vull poder pagar algunes despeses”. De la seva banda, el conseller del Partit Socialdemòcrata, Joan Sans, considera que el gest de la majoria és “una perversitat extraordinària”. I es va mostrar especialment crític amb la mesura. “Com que no havien enredat prou la situació i incapaços de corregir-la, ara agafen els diners que havien tret a la minoria i els destinen a fer obres socials.” Així va explicar que “considero que no hem de renunciar a la tretzena paga i hem d’explicar bé d’on surten aquests diners, que és dels sous de la minoria”. Sans va insistir que “han caigut en la perversitat més absoluta. Han agafat uns diners que ens havien tret injustificadament i s’erigeixen com a salvadors de la parròquia”.