Interior condiciona l’augment d’agents penitenciaris al fet que assumeixin noves atribucions

El ministeri de Justícia no té previst augmentar a curt termini la plantilla més enllà de les vacants per jubilació

46492.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Així ho va reconèixer el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. L’augment, així, dependrà de si s’assumeixen noves competències a més de les que tenen assignades. En tot cas, Espot va remarcar que es tracta d’una decisió “reversible”, però no a curt termini. Ara per ara, per al 2016, Govern només preveu suplir les tres vacants per jubilació ja existents. Cal recordar que el Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) reivindicava la necessitat d’incorporar deu nous agents, especialment si s’han d’assumir noves competències com ara el trasllat de presos. Espot va voler aclarir que la modificació de la Llei del cos d’agents penitenciaris en la qual estant treballant preveu “la possibilitat” d’assumir el trasllat dels presos, però en cap cas la seva aplicació. En aquest sentit, el ministre de Justícia va voler avançar que “cal estudiar-ho bé, veure de quins recursos es disposa i quins farien falta per constatar si és factible de fer”. El ministeri que dirigeix ja va encomanar un primer estudi, la legislatura passada, però va quedar en stand by. El seu compromís era reprendre-ho aquest mandat i acabar de prendre la decisió. “En tot cas, si s’acaba fent, serà un reglament específic el que regularà la tasca”, va explicar. Ara per ara, el cos de policia és qui assumeix aquesta competència. Dos de cada tres trasllats de reclusos que fan tenen una motivació sanitària.

Plantilla de 44 En aquests moments, el cos d’agents penitenciaris compta amb una plantilla de 44 efectius. Divendres, entre els que es troben en presó provisional i els que compleixen condemna ferma, hi havia 41 reclusos a la Comella, nou dels quals són dones. La proporció comporta que pràcticament hi ha un reclús per empleat de la presó, una ràtio que està per sobre de la dels centres penitenciaris dels països veïns. Malgrat això, el director del centre penitenciari de la Comella, Francesc Tarroch, va assegurar que “en aquests moments hi ha una lleugera deficiència d’efectius per complir bé les funcions del centre”, tot i que hi va afegir que “si es cobreixen les tres vacants previstes podrem anar fent més bé”. El director va compartir, però, la percepció que l’augment de la plantilla sí que serà indispensable “si finalment s’acaben assumint més competències com ara la dels trasllats”. La direcció del centre penitenciari està també en espera de rebre l’esborrany de la modificació de la llei, que en aquests moments és encara en mans del ministeri. Segons va explicar el mateix Xavier Espot, estan en espera de rebre uns informes complementaris per tal de poder fer arribar l’esborrany de la norma als sindicats i donar-los un període de temps perquè facin les seves aportacions. El titular d’Interior i Justícia va confiar que, en unes tres setmanes, puguin comptar amb el text consolidat que seria el que farien arribar a la comissió consultiva de la Funció Pública com a pas previ a la seva entrada a tràmit parlamentari i el seu consegüent debat al Consell General.

ESPOT DIU QUE TREURE EL PLUS PERMET INCORPORAR MÉS RECURSOS

Un dels punts de les modificacions de la Llei del cos de policia i dels agents penitenciaris que ha generat més polèmica entre els sindicats és la supressió del complement per no fer vaga per a les futures incorporacions. “És normal que no agradi perquè comporta una reducció econòmica, però el pressupost és el que és”, va justificar el ministre, tot remarcant que “partides com aquesta es podran destinar a incorporar més recursos humans i reforçar els mitjans dels quals disposen”. En aquest sentit, Espot va voler recordar que al cobriment de les tres vacants a la presó s’hi sumen els 21 efectius del cos de policia que s’incorporaran durant aquest any. A més, en el cas de la policia, es destinarà un milió d’euros a noves inversions, un 40% més que el 2015. Aquestes comportaran noves adquisicions, com ara nous vehicles o millorar els mitjans d’investigació criminal. En el cas dels penitenciaris, el projecte de pressupost per al 2016 preveu un creixement del 9% per al departament. L’increment és bàsicament conseqüència del cobriment de les tres vacants per jubilació, que faran créixer la despesa en personal. Pel que fa a les noves inversions, estaran lleugerament per sobre dels darrers anys. Concretament, s’invertiran 30.000 euros més que el 2015.

tracking