La venda de cigarretes baixa un 13 per cent al llarg del 2015

La baixada del consum als països veïns marca una tendència constant cap al descens

46491.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La baixada no és uniforme i depenent de les marques es calculen descensos d’entre un deu i un quinze per cent. L’impacte més gran, segons les mateixes fonts, el reben les marques més conegudes, que són les més cares, mentre que afecta en menor grau les conegudes com low cost. El motiu fonamental prové del descens en l’adquisició de cartrons per part dels turistes. Aquest fet no té res a veure amb la competitivitat, sinó amb una baixada molt important en el consum als països veïns. I totes les previsions apunten que a curt termini, entre dos i tres anys, es mantindrà la línia baixista. El tabac continua sent el producte estrella del comerç a Andor­ra, sent summament competitiu amb preus que ronden els tres euros per paquet, quan a Espanya voregen els cinc i a França se situen prop dels set. Però aquest factor simplement ajuda que la baixada de vendes sigui molt menor que la que es registra en els països veïns. A Espanya el consum de tabac s’ha situat en la meitat si s’analitza l’últim lustre (fins al 2014 perquè el 2015 encara no hi ha dades tancades). El 2009 es van vendre 4,7 milions de paquets de tabac, mentre que el 2014 s’havia reduït fins a 2,1 milions. Aquest descens seria d’un 57%, però cal matisar-ho perquè en aquest mateix període el mercat negre ha experimentat una pujada. Segons fonts del sector, a efectes pràctics es pot concloure que la caiguda seria aproximadament d’un 50%.

Sense armes per combatreNi els fabricants ni els comerciants andorrans tenen armes per combatre de forma efectiva una tendència que és generalitzada en els països occidentals. Especialment perquè el descens del consum està lligat a tota una sèrie de factors que cada cop s’agreugen més. La línia general és la lluita de les administracions contra l’hàbit. I, contràriament a la idea generalitzada, el principal factor no és que hi hagi molta menys gent que fuma –a Espanya en la franja d’entre 18 i 64 anys l’any 2000 fumava el 30% i ara és el 23%–, sinó que el fumador cada any consumeix menys cigarretes de mitjana diària. La prohibició del tabac en llocs públics o l’encariment de preus fa que si a principi de segle el fumador consumia entre 18 i 20 cigarrets al dia de mitjana, ara s’ha baixat fins a una forquilla d’entre 12 i 13. La mateixa situació es viu de forma molt similar a França, on la baixada ha estat del 45% en el consum dels últims anys. En aquest cas, l’impacte del preu ha estat molt més gran, però el mercat negre ha crescut de forma molt important especialment per la llibertat que hi havia per entrar tabac d’altres països de la Unió Europea (com ara Espanya) on el producte és molt més barat.

L'IMPACTE DEL DESCENS DE CONSUM NO AFECTA ELS INGRESSOS DE L'ESTAT

Els descens imparable del consum de tabac en els països veïns ha tingut relativa poca transcendència fins ara per a les arques de l’Estat. Els ingressos per les importacions de tabac han repetit xifra el 2014 i el 2015, amb 99 milions d’euros (gairebé una quarta part del pressupost nacional). És cert, però, que el 2013 es va arribar als 113 milions. La compensació dels ingressos s’ha produït per l’increment de les taxes del tabac. Andorra ha agafat com a política anar apujant els impostos al tabac en la mateixa línia que els estats veïns per evitar que el diferencial es dispari. Aquesta línia ha significat que en els últims anys s’hagin produït diferents alces del deu per cent en les taxes. L’increment de l’impost ha anat compensant la baixada en el nombre de quilos que s’importen. L’executiu és conscient, però, que en els propers anys la tendència serà que els ingressos per aquest concepte baixin i és necessari que altres sectors aportin més (o arribin nous sectors) per compensar la disminució d’ingressos. El pes del tabac fa que dels 178 milions d’euros que es van recaptar el 2015 per impostos comercials 100 siguin d’un sol producte.

1965 és l'any que a Espanya es va registrar un consum de tabac similar al que s’està produint actualment. S’ha tornat enrere cinquanta anys, però amb una població molt més gran.

35 cigarrets al dia. És la mitjana que un fumador consumia a Espanya el 1965. Aquesta quantitat a dia d’avui s’ha reduït en dos terços i la mitjana actual es troba en els dotze diaris.

tracking