Polèmica pels 8.000 euros de sou del cap del gabinet jurídic

Bona part dels advocats i fins i tot diversos ministres es manifesten molestos per la contractació d’un jurista valencià per dirigir el departament legal del Govern

46555.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es tracta d’Emilio Torrejón Puchol, exdirector general de l’advocacia general de la Generalitat Valenciana i fortament vinculat al Partit Popular. Els lletrats estan “indignats”, segons les paraules textuals de diversos membres del col·legi, per tres motius. En primer lloc perquè no entenen el menyspreu que fa Govern a la professió nacional, deixant entendre que cal contractar un estranger per estar al capdavant del gabinet jurídic. Veuen que és un missatge en la línia de no confiar en la capacitat dels advocats del país. En segon terme, pel sou fixat: vuit mil euros mensuals. Significa uns honoraris globals de prop dels cent mil euros anuals. I entenen que l’executiu demostra que continua disposat a pagar grans sumes a professionals exteriors i no als del país. Com a tercer punt lamenten l’agreujament de la política obscurantista de l’executiu respecte a les contractacions d’estrangers. Govern està optant per una modalitat que acaba amagant la realitat i impedeix el control per part de l’oposició. D’entrada està falsejant caps sobre la base que els estrangers que contracta (com ara l’exinspector d’Hisenda Josep Costa, que cobra 14.000 euros mensuals) estan dirigint el departament però no consten de forma oficial perquè no són andorrans i no poden tenir el càrrec de manera formal. I?al mateix temps s’ha deixat d’utilitzar com a fórmula el contracte de relació especial. S’ha derivat cap a un de durada indefinida que queda fora de les llistes que es faciliten. Cal recordar que l’executiu actual s’ha negat a facilitar detalls dels beneficiaris dels diners que paga en assessoraments i relació especial. Per tant, és impossible saber quina quantitat s’estan gastant, què cobren, què fan i quan finalitzen la relació contractual. El nou cap del gabinet jurídic a més desperta molts recels pel passat vinculat al Partit Popular espanyol i a la Generalitat valenciana en els anys de major nombre d’escàndols de corrupció i malbaratament de capitals públics. Amb aquests antecedents es considera que no serà el millor exemple per a l’administració andorrana. Diverses fonts de l’executiu van admetre ahir que hi ha ministres i alts càrrecs que han manifestat el rebuig a aquesta contractació impulsada pel secretari de Govern Jordi Casadevall i avalada per Toni Martí.

PERFIL

Emilio Torrejón, director gabinet jurídic de govern

Un expert de la confiança dels governs del PP

El nou director del gabinet jurídic del govern es va llicenciar en dret a la Universitat de València (1980-1985) i es va especialitzar en dret de l’empresa. La seva trajectòria en l’administració pública és llarga i és que va entrar al cos de lletrats de la Generalitat valenciana el 1995. Més tard, el juliol del 2007 (amb Francisco Camps com a president de la Generalitat) va ser nomenat director general de l’advocacia del govern valencià. Càrrec que va mantenir fins al juny del 2015, quan el relleu al capdavant de l’executiu (el socialista Ximo Puig va substituir el popular Alberto Fabra), també va comportar canvis en els alts càrrecs de la institució. En aquesta etapa va formar tàndem amb la coordinadora dels serveis jurídics de l’executiu popular, Cristina Macías, i sota la seva responsabilitat hi tenien una vuitantena de funcionaris especialistes en qüestions jurídiques. Cal destacar que des de l’advocacia general va haver de fer informes de tot allò que arribava als plens, el que es publicava al Diari Oficial de la Generalitat valenciana. I, com és obvi, del seu departament també depenia la representació i defensa de la Generalitat.

SOPHIE BELLOCQ SUBSTITUIRÀ FRANCESC BADIA

El Col·legi d’Advocats escull avui una nova junta de govern per als propers dos anys. En l’acte oficial previst per a aquesta tarda es preveu examinar els comptes de l’exercici del 2015, la gestió que ha fet al llarg de l’any la junta de govern, i es procedirà a elegir una nova junta que encapçalarà Sophie Bellocq com a degana i amb Joan Casajuana com a vicedegà. D’aquesta manera, Bellocq, que encapçala l’única candidatura que es presenta per renovar l’organisme, agafarà el relleu de Francesc Badia, que ha estat el degà durant els dos dar­rers mandats i que no es pot tornar a presentar en haver esgotat el màxim que preveuen els estatuts del col·legi. Entre les prioritats que van expressar en el moment de presentar la nova candidatura hi ha el Codi Civil i el Codi de Procediment Civil, volent ser part activa en el desenvolupament dels textos.

tracking