Vall Banc comença a operar a partir de la setmana vinent

L’AREB aprovarà el 28 de gener el traspàs d’actius de personal i d’actius de Banca Privada cap al nou banc pont

46578.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El consell d’administració de l’AREB ha previst reunir-se el 28 de gener per aprovar l’inici del traspàs d’actius i de personal de BPA cap a Vall Banc. El moviment d’una entitat a l’altra es farà de forma progressiva durant la primera quinzena de febrer. De mica en mica els empleats quedaran deslligats de BPA i aniran passant a ocupar els llocs que se’ls ha assignat a la nova entitat pont estatal. Encara no ha transcendit quin és el nombre de treballadors que seran traspassats i quins seran acomiadats, tot i que l’alt nombre de baixes que ha deixat la plantilla a pràcticament la meitat farà que teòricament passi un percentatge molt alt. L’únic dubte de tot el calendari, segons van explicar fonts properes al procés, és que les previsions tenen en compte que el 28 de gener vinent les corresponsalies amb l’exterior estaran obertes perquè és un requisit imprescindible per repatriar els actius que estan retinguts a l’exterior. Les mateixes fonts van indicar que en aquests moments no es té clar en quin estat es troben aquestes negociacions, i si l’AREB ha aconseguit ja o no un compromís perquè obrin com a mínim alguns corresponsals. Vall Banc començarà l’activitat amb la previsió d’acabar tenint només un mes de vida. Perquè l’activació gairebé coincideix amb l’inici de febrer i precisament el 29 d’aquest mateix mes és la data que l’AREB ha fixat com la de la teòrica de venda del banc a un dels vuit aspirants que queden a la subhasta. A partir d’avui comencen les cinc setmanes que s’ha donat als candidats perquè analitzin el detall de la situació de Banca Privada perquè decideixin si hi presenten una oferta. Aquest procés d’anàlisi s’encavalcarà amb el traspàs de personal i actius. Al final de les cinc setmanes l’AREB haurà d’avaluar les propostes, si n’hi ha, i establir quina és l’entitat que es queda Vall Banc. Entre els aspirants hi ha els quatre bancs nacionals, dos bancs estrangers i dos fons d’inversió forans.

BANCS I AREB SIGNEN L'ACORD DE CONFIDENCIALITAT

Els bancs nacionals i l’AREB van signar ahir l’acord de confidencialitat que permetrà obrir el data room, procés pel qual els representants de les entitats poden accedir a totes les dades de Banca Privada, inclosa la llista de clients. L’acord de confidencialitat era imprescindible per al data room, que és necessari perquè els aspirants puguin conèixer al detall la situació de BPA i avaluar si presenten o no una oferta i de quin valor. El problema fonamental de les discrepàncies entre AREB i bancs es trobava al voltant de l’accés a la llista de clients. L’Agència de Reestructuració Bancària vol garanties de les entitats que no s’utilitzaran les dades de Banca Privada per captar clients. Les entitats andorranes s’han compromès a no intentar atreure clients de BPA que no tinguin compte en el seu banc. El data room dura cinc setmanes i després es presenten ofertes.

APROVAT EL PRESSUPOST PER A L'AREB ENTRE POLÈMICA

El Consell General va aprovar ahir la modificació del pressupost del 2015 per poder incloure el crèdit extraordinari de 20,7 milions d’euros de despesa de l’AREB. Demòcrates per Andor­ra (DA), però, no va obtenir el suport de cap dels tres partits de l’oposició. Liberals d’Andorra va obligar a modificar l’ordre de la sessió d’ahir en al·legar al síndic que no es podia debatre l’ampliació perquè feia referència a una modificació del pressupost d’un any acabat, incomplint la Llei de les finances públiques. El mateix Vicenç Mateu, els consellers generals dels liberals, el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, van estar debatent durant el descans de la sessió si hi havia irregularitat, que els demòcrates van descartar. Cinca va assegurar que es podia modificar la norma, tot i haver acabat l’any, perquè encara no s’havia aprovat el pressupost per al 2016 i segueix sent el “vigent”. Encetat el debat parlamentari, el ministre de Finances va demanar la complicitat de tots els consellers generals per aprovar la modificació “per poder acabar amb el procés de resolució” de BPA. No obstant això, cap dels partits de l’oposició no en va donar l’aprovació. Socialdemocràcia i Progrés va sumar-se al no rotund dels liberals. Van al·legar el retard “injustificat”. Per la seva part, el Partit Socialdemòcrata (PS) es va abstenir de la votació en considerar que era necessària la seva aprovació. No obstant això, el conseller general del PS Pere López va voler deixar clar que lamentaven “el retard” i les “deficiències en la tramitació” del pressupost. Va posar com a exemple els errors constatats en el si de la comissió legislativa de Finances, on algunes de les partides de la memòria per justificar el pressupost de l’AREB i aquest no coincidien.

tracking