Martí assegura que el contracte amb el cap del gabinet jurídic no s’ha signat

El cap de Govern indica que encara s’està “treballant”en el document i que “s’ha de concretar”

46605.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Qüestionat pels periodistes durant la roda de premsa posterior a la trobada que va mantenir al matí amb els cònsols d’Andorra la Vella, Martí va assegurar que “a hores d’ara no hi ha cap contracte signat” amb qui ha estat durant nou anys (des del 2007 fins al 2015) director general de l’advocacia del govern de la Generalitat valenciana. El cap de l’executiu, que va respondre sobre la contractació del jurista valencià “perquè no es digui que el senyor Martí no vol contestar, tot i que la pregunta no s’inclou dins l’objecte d’aquesta roda de premsa”, hi va afegir que “en tot cas vull que quedi clar que, evidentment, s’està treballant en aquest contracte i que encara s’ha de completar”. Una contractació que, segons el cap de l’executiu, encara no s’ha rubricat i “no està vigent”, però que ha provocat un fort malestar al Col·legi d’Advocats. La nova degana, Sophie Bellocq, va assegurar dijous que “si [la contractació] s’ha fet de forma unilateral i sense demanar-ho als advocats del país, o sense un concurs públic, és una situació que podem lamentar”. I ahir Martí va afirmar ser conscient dels “neguits” que havia aixecat aquesta possible contractació. Escoltar i donar explicacionsPer les poques paraules del cap de l’executiu sobre aquesta qüestió no es desprèn que hagi decidit fer marxa enrere en la contractació de Torrejón. El que sí que va voler deixar clar és que conegut el malestar del Col·legi d’Advocats hi ha el compromís personal “d’escoltar els neguits que ha provocat”. Martí va anar més enllà d’aquesta afirmació i va assegurar que “vista la polèmica que hi ha al tomb d’això, més endavant haurem de donar les explicacions oportunes”. Els advocats estan indignats pel fet que optar per un jurista estranger per dirigir el gabinet jurídic del Govern s’entén com un menyspreu de l’executiu a la professió nacional. Ho va verbalitzar el fins dijous degà dels advocats, Francesc Badia, quan va assegurar que “el col·legi no comparteix que es vagi a buscar juristes de fora quan aquí hi ha juristes de qualitat que ho podrien fer”. També ha aixecat força polèmica el sou que cobraria l’advocat espa­nyol, que seria d’uns 8.000 euros mensuals, que significa uns honoraris globals de prop de cent mil euros anuals. Torrejón té una llarga trajectòria com a jurista vinculat a l’administració pública, ja que va entrar al cos de lletrats de la Generalitat valenciana el 1995. Dotze anys després va ser nomenat pel president Francisco Camps director general de l’advocacia del govern valencià.

L'HELIPORT SEGUEIX SENT NECESSARI

La visita del cap de Govern, Toni Martí, i de la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, als cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, va donar peu a preguntar respecte a la ubicació del desitjat, per alguns, heliport nacional. Després de la negativa del comú de la capital que la infraestructura s’ubiqui en uns ter­renys de la Comella, Martí va reiterar el que va dir fa unes setmanes al Consell General. “El Govern no passarà per força una ubicació en contra de la voluntat de cap comú”, va indicar el cap de Govern, que hi va afegir que “s’han dit moltes coses i això [que l’executiu no passarà per força una ubicació] val tant per a Andorra la Vella com per a qualsevol altra parròquia”. Malgrat això, el líder demòcrata va assegurar que des del Govern es continuaran buscant emplaçaments per instal·lar-ne un. “El que és clar és que Andorra necessita un heliport”, va dir.

L'EXECUTIU ESTÀ "CONVENÇUT" QUE LA CRISI DE BPA SE SOLUCIONARÀ ABANS DEL 10 DE MARÇ

El cap de Govern, Toni Martí, està “convençut” que abans del 10 de març, el dia que es complirà l’any de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA), la crisi provocada per la nota del FinCEN nord-americà estarà solucionada. Recordant que aquell 10 de març de l’any passat va ser “un moment molt dur”, va indicar que poder aconseguir una solució abans d’un any “és un gran èxit”. Segons Martí, “la solució està encarrilada” i “tinc el convenciment que tot s’ha fet bé i de tal manera que la venda de Vall Banc serà possible abans del 10 de març”. Pel cap de Govern, quan això sigui una realitat “haurem demostrat des d’un punt de vista internacional la fortalesa de les entitats de control, de les institucions, de la societat i del sistema financer del nostre país”. Preguntat per si els clients de BPA?podran recuperar la totalitat dels seus dipòsits, el cap de Govern, després de reiterar que “entenc l’angoixa de moltíssima gent”, va donar a entendre que això es produirà un cop el banc pont estigui operatiu. Primer, va dir, s’ha de tancar la venda de Vall Banc –“és una bona notícia que no hi hagi un únic ofertant, sinó que n’hi hagi bastants més”– i un cop sigui possible aquesta venda “darrera vindrà la resta”. Martí, que va indicar que a Andorra “hi ha persones molt més expertes que el cap de Govern” per parlar sobre aquest tema i que és l’AREB qui ha de concretar la solució a la crisi de BPA, va reiterar: “Mantinc que està encarrilada.” Després d’afirmar-ho, hi va afegir que “si no tingués aquest convenciment voldria dir que estic donant suport a qüestions en les quals no crec”.

tracking