L’OMT avisa que les estacions han de convertir-se en centres d’oci
Els experts de l’Organització Mundial de Turisme alerten que les estacions hauran de diversificar l’oferta per combatre el canvi climàtic
Aquesta conclusió arriba després d’analitzar les conseqüències que s’esperen derivades del canvi climàtic. L’OMT recomana que els camps de neu es reconverteixin en centres que ofereixin turisme d’aventura a la muntanya amb activitats com el ciclisme, curses de muntanya, el senderisme o l’alpinisme. Aquest tipus d’oferta variada s’hauria de combinar amb la clàssica d’esquí, no només per poder tenir activitat durant tot l’any sinó perquè hi haurà hiverns on la falta de neu impedirà que es pugui practicar l’esport blanc. Els estudis científics amb els quals treballa l’OMT avisen que hi ha indicis que preveuen un increment global de la temperatura que farà inviable viure de l’esquí a estacions que estiguin per sota de la cota 2.000. L’única alternativa, sense la diversificació de l’oferta, passaria per la instal·lació de costosíssims sistemes d’innivació artificial que encara faran molt més complicada la viabilitat econòmica. El plantejament de l’OMT sobre el futur dels camps de neu serà un tema fonamental del Congrés del Turisme de Neu i de Muntanya que tindrà lloc a Andorra el març. La cita agrupa a especialistes d’àmbit mundial i està considerada la més important d’Europa dins del sector. En aquesta edició es presentaran les experiències de diverses estacions i també iniciatives que ja s’estan portant endavant per diversificar l’oferta d’oci. També es tractaran en el congrés els productes innovadors de destins de muntanya i les últimes tendències de màrqueting en aquest sector.
Evolució d’estiu i hivernL’informe de l’OMT afegeix que quan s’analitzen les estadístiques turístiques existents des dels anys vuitanta es veu que a les zones de muntanya el nombre de visitants a l’estiu ha anat en descens, mentre que el de neu ha crescut lleugerament. Tant Grandvalira com Vallnord aposten des de fa anys per la diversificació de l’oferta amb activitats alternatives. Un dels exemples més clars d’èxit és la introducció de la bicicleta de muntanya com a activitat estrella de Pal-Arinsal els mesos en què el camp de neu no està obert. Aquesta iniciativa ha permès, a més, establir una dualitat que encadena dues activitats que ocupen tot l’any. En aquesta línia s’emmarquen també les activitats d’estiu que els camps de neu han anat proposant amb sort desigual. O la introducció del concepte de golf de muntanya a Grandvalira.
EL TURISME RELACIONAT AMB L'ESPORT I L'AVENTURA ES DISPARA
L’informe de l’OMT conclou que el turisme relacionat amb l’esport i l’aventura cada vegada guanya més adeptes i resulta més rendible per a l’economia dels territoris. En concret, aquestes pràctiques van generar el 2014 més de 263.000 milions d’euros a tot el món, amb un increment del 192% respecte a les xifres de l’any anterior. D’acord amb l’estudi, la bellesa de l’entorn natural, l’oferta d’activitats i el clima són els tres factors que es tenen en compte a l’hora de triar una destinació per gaudir del turisme d’aventura. Aquest increment de l’atracció d’aquest tipus de pràctica relacionada amb la salut i l’aire lliure és el que porta a establir que les estacions d’esquí disposen de l’escenari ideal perquè es puguin desenvolupar. Un dels casos paradigmàtics és el d’enguany en moltes pistes d’esquí espanyoles on la falta de neu i la inexistència d’un sistema important d’innivació artificial ha fet que pràcticament no hagin pogut obrir. La falta d’activitats alternatives les condemna a dependre únicament del nivell de nevades de cada temporada.