Martí demana passar dels plans als fets en la reforma sanitària

El cap de Govern i el nou ministre Álvarez Marfany coincideixen que és el moment de deixar de banda les anàlisis i fer la reforma de la sanitat

46666.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest va ser el missatge que Toni Martí va fer arribar ahir al nou ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, en l’acte de jurament del càrrec que es va a celebrar a l’edifici administratiu del Govern. “La reforma sanitària no pot esperar, això ha quedat ben clar”, va ser la resposta del nou titular de la cartera, que hi va afegir que “està molt elaborada i ara toca posar-se en marxa i esgarrapar el taulell com diuen els comerciants. Arremangar-se i que la reforma sigui efectiva d’una vegada per totes”. Amb la majoria de ministres de l’executiu Martí a la sala, el cap de Govern va recordar que amb el nomenament “el gabinet està tancat i preparat per treballar els tres llargs anys que ens queden de legislatura”. Dirigint-se directament al nou ministre, li va indicar que té una de les carteres “més complexes”, que ha de dur a terme “una de les grans reformes pendents” i que aquesta ha de tenir una doble dimensió. Ha de respectar “el dret inalienable dels ciutadans a gaudir d’una cobertura sanitària de qualitat” i “ha de reduir els dèficits creixents que no són assumibles”. Després d’assegurar que Álvarez Marfany té “la determinació, el rigor i l’equilibri necessari per dur a terme la reforma”, va destacar el seu caràcter conciliador. “El consens no ha de ser una excusa per no prendre decisions necessàries, però s’ha de buscar sempre”, va dir Martí, que va aprofitar la frase per enviar un missatge als grups parlamentaris. “No renuncio a assolir un pacte d’Estat sobre la política de salut i la seguretat social”, va indicar, per afegir que “hem d’aconseguir un acord transversal de totes les forces polítiques que han treballat en la reforma i que són responsables de buscar les millors solucions”.

Canvis al SAAS i la CASSEl nou ministre, de sortida, va parlar de “posar-se a treballar des del primer dia”, per materialitzar una reforma que és “urgent” perquè ja fa molts anys que “es treballa”. Tot el pla a seguir, va dir, “està més o menys elaborat i ara és qüestió d’anar-lo implementant d’una forma progressiva, no dolosa, buscant sempre l’eficiència sense perdre la qualitat assistencial, que a banda dels números és el més important”. Una feina que Álvarez Marfany ja ha començat amb canvis al SAAS i la CASS. Com va avançar dilluns el Diari, el doctor Josep Maria Piqué, fins fa poc director general de l’hospital Clínic de Barcelona, substituirà Lluís Burgués al capdavant de la direcció general del SAAS. “El doctor Piqué era un anhel del ministeri de fa molt temps. I ara hem pogut materialitzar la seva arribada”, va explicar el ministre, que va assegurar que el nou fitxatge està dins del Top-10 en el món de la gestió hospitalària. Respecte a Burgués, va indicar que també té un perfil “molt bo”, però que ja ha fet el seu recorregut i la seva tasca. “És un canvi de cicle i pensem que s’ha de donar una nova imatge, una nova empenta i el doctor Piqué serà qui ho farà millor.” Álvarez Marfany, que va assegurar que el nou model sanitari (MAAS), el pla de Salut 2020 i les xarxes de salut continuaran endavant “en fase d’execució”, també va confirmar el relleu d’Albert Pla com a representant de l’executiu dins del consell d’administració de la CASS. L’escollit, Enric Bartumeu, “és una persona amb experiència dins la casa que ens ajudarà que la capacitat de control de la CASS augmenti i sigui més efectiva”. Uns canvis que es faran efectius les properes setmanes, quan es reuneixin els respectius consells d’administració. El titular de Salut no es va estar de valorar la feina dels anteriors responsables al ministeri. “Ha estat sempre una bona feina, que es continuarà i aprofitarà al màxim”, va dir. Martí es va mostrar optimista: “Els vents són sempre favorables als que saben a quin port van. I nosaltres ho sabem.”

tracking