El Consell d’Europa considera que el salari mínim és massa baix

Andorra compleix vint de les disposicions sobre infants, famílies i migrants de la Carta Social Europea i falla en sis

46712.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ho dictamina el Comitè Europeu dels Drets Socials en l’informe fet públic ahir que recull les conclusions sobre el compliment de la Carta Social Europea. El document apunta que el Principat compleix amb vint de les disposicions relatives als drets humans de la carta que Andorra va ratificar el 12 de desembre del 2014, mentre que falla en sis. Un d’ells és l’article referent a les remuneracions, on assegura que “el salari mínim interprofessional no assegura unes condicions de vida dignes”. Així mateix, assenyala que el Govern “ha de determinar el salari mínim almenys un cop l’any”. El Govern va respondre ahir a través d’un comunicat les conclusions de l’organisme europeu recordant que “ja ha decidit incrementar el salari mínim un 1,5% durant els propers quatre anys amb la finalitat que assoleixi el 50% del salari mitjà”.

Prevenció dels desnonamentsEl document que recull les conclusions del Comitè Europeu dels Drets Socials assegura que Andorra tampoc garanteix el dret a l’habitatge. Segons apunta, la llei no prohibeix el desnonament sense proveir allotjament alternatiu i alerta que les persones en risc de desnonament no estan protegides legalment. També assenyala que les autoritats “han de prendre mesures per reallotjar o assistir financerament” les persones que hagin estat expulsades de casa seva. Per tot plegat, estableix que “no hi ha protecció legal adequada per a les persones amenaçades amb desnonaments”. Així mateix, recorda que la Batllia ha de contactar amb els serveis socials en cas de desnonament per trobar maneres de reallotjar les persones afectades i posar remei als seus problemes financers. L’executiu, de la seva banda, assegura que “hi ha els mecanismes necessaris per evitar les situacions de pèrdua d’habitatge, mitjançant ajuts” i que des del departament d’Afers Socials “es fa un seguiment de les persones que el puguin perdre per trobar un nou allotjament d’urgència, en darrera instància en establiments hotelers”. A més, es mostra disposat, “si fos necessari”, a realitzar “les modificacions normatives i administratives pertinents”. En les conclusions del període analitzat –que va de l’1 de gener del 2010 al 31 de desembre del 2013– que el comitè va fer públiques ahir, s’estableix que la legislació relacionada amb el racisme i la intolerància “no és exhaustiva” i no inclou cap disposició que prohibeixi “la incitació pública de la violència, l’odi i la discriminació”. A més, destaca que els estrangers en situació irregular no tenen garantida l’assistència sanitària. El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va emfasitzar ahir que l’informe “no té en compte res posterior al 31 de desembre del 2013” i va posar de manifest que des de llavors quatre disposicions “s’han modificat en els dar­rers 24 mesos”. Pel que fa al salari mínim, va afirmar que “a partir d’aquest any hi ha el compromís d’augmentar un 1,5% el salari mínim cada any durant els propers quatre anys”. Pel que fa a l’assistència mèdica per als forans, va anunciar que “des de la CASS?s’està elaborant un reglament, específic, sobre les prestacions que concretarà això i estarà enllestit en els propers mesos”.

Els incompliments

Drets dels infants i joves a la protecció. La legislació andorrana no prohibeix expressament el càstig físic o corporal als menors a casa, a l’escola i a les institucions, segons han denunciat diverses organitzacions internacionals. Aquest tipus d’actuació, sosté el comitè, “és il·legal a tots els àmbits, inclòs a casa”.

Dret a l’assistència mèdica als no residents. Els estrangers no tenen dret a assistència social i mèdica, assegura l’informe europeu. El comitè recorda que les persones que no tenen regularitzada la seva situació administrativa també han de tenir dret a assistència sanitària.

Dret dels nens i joves a la protecció social, legal i econòmica. El salari mí-nim dels treballadors joves “no és just” i les pagues que reben els aprenents “no són adequades”, assegura l’organisme, que apunta que el Govern té l’obligació de determinar una remuneració mínima un cop l’any.

Drets dels migrants a la protecció i assistència. El Principat no garanteix serveis gratuïts d’interpretació als estrangers i tampoc pren mesures adequades per combatre el racisme, l’odi i la discriminació.

Dret a l’habitatge. No hi ha protecció legal adequada per les persones en risc de desnonament.

tracking