Liberals demana ajornar The Cloud i l’heliport

El grup parlamentari presenta 43 esmenes al pressupost que permetrien estalviar 1,4 milions

46741.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari liberal demna paralitzar algunes de les grans inversions que preveu engegar Govern el 2016 per estalviar 1,4 milions d’euros. Entre els projectes que els liberals posen en stand by hi ha l’heliport nacional, l’edifici multifuncional, The Cloud o la font de colors. El president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, i la consellera general dels liberals Carine Montaner van presentar ahir 43 esmenes al projecte de llei de pressupost per enguany, que s’ha de debatre la setmana vinent al Consell General. “‘No és el moment per a inversions de dubtosa necessitat quan hi ha serveis deficitaris o infraestructures que necessiten millores”, va justificar Gallardo, tot afegint que “les noves inversions han de ser les justes, cal tocar de peus a terra”. En aquest sentit, va lamentar “la tendència d’ingressos de DA amb projectes que no són necessaris en lloc de mesures de contenció”. I és que considera que “caldria fer caixa per a futures possibles dificultats”. Pel que fa a la partida de prop d’un milió d’euros, prevista al pressupost, per al futur heliport nacional, Gallardo va opinar que “no té raó de ser-hi, i més quan no hi ha encara una ubicació prevista”. En el cas de The Cloud “tampoc no ho entenem, es tracta d’una inversió elevada –40 milions d’euros, set per a aquesta campanya– en un any dubtós perquè no sabem com afectaran els canvis en el roaming en els ingressos d’Andorra Telecom”. Liberals tampoc troba “justificada” la necessitat de crear un edifici multifuncional o la font de colors, “una obsessió del ministre de Turisme, ja que no entenem quin benefici pensen obtenir amb aquest projecte”. Gallardo també va criticar que la partida més elevada de ministeris com el d’Ordenament Territorial “siguin els 4 milions per pavimentar carretera”. “Aquest país necessita altres projectes, reals, que ajudin el sector econòmic, i això no es respecta”, hi va afegir. Entre la tisorada dels liberals també hi ha els “assessors externs” i “les partides que són calaixos de sastre que donen sortida a projectes no previstos, o que no han volgut ser anunciats pel Govern”. Com a contrapartida, Liberals suggereix augmentar partides com “la de zones afectades per risc d’allaus o creixements de rius”, així com les destinades “als equips docents”.

Mig milió en souS públics Entre les esmenes, hi ha que l’aixecament de les retallades al personal de la Funció Pública que cobraven més de 3.000 euros –en vigor des del 2012 i que Govern vol retirar aquest any– no afecti els càrrecs polítics. Suggereixen, així, que se’ls segueixi aplicant la retallada, que suposaria un estalvi de 531.000 euros.

CRÍTIQUES PER LA INCORPORACIÓ D'EMILIO TORREJÓN

La contractació d’Emilió Torrejón com a cap del gabinet jurídic va ser criticada pels liberals. Des de l’executiva del partit, Valentí Martí va lamentar que Govern aposti “per gent de fora quan aquí hi ha professionals vàlids”. Simultàniament, el secretari general de la formació va criticar les “diferències” entre les versions “del cap de Govern i els seus ministres”, amb referència al fet que tant Xavier Espot com Jordi Cinca van contradir la versió de Martí en dir que es va incorporar a Govern el 4 de gener. En roda de premsa, els liberals també van anunciar que presentaran un recurs a Govern contra la llei de finançament dels partits “i si no ens fan cas anirem a la Batllia”, va avançar Martí. La formació considera que les quantitats a percebre haurien de ser anuals i no per legislatura, fet que, segons justifiquen, limita la seva activitat. Els liberals van assegurar que no és l’única formació del país que veu el plantejament erroni i que segurament “altres” se sumaran amb ells a la demanda.

PICABARALLA PER LA 'NO VISITA' AL CEDRE

La consellera general dels liberals Carine Montaner va justificar ahir que la visita que volien fer al Cedre i que el nou ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, els hauria vetat era per veure les instal·lacions in situ. I és que entre les esmenes presentades al pressupost hi ha la petició d’incrementar les partides per al Cedre per adaptar-lo “a les necessitats dels usuaris”. Han demanat l’empara del síndic. Des de DA, Carles Jordana, president de la comissió legislativa de sanitat, va qualificar la denúncia de “manipulació”, i va assegurar que en cap cas s’ha “negat” l’accés, sinó que es va comunicar “la disconformitat del ministre”. Posteriorment, el secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell, va contradir novament Jordana i va insistir que se’ls havia “negat” l’accés.

tracking