El director del SAAS cobrarà 12.500 euros bruts al mes
La despesa en càrrecs directius sanitaris baixa, perquè entre Lluís Burgués (9.300), Albert Pla (3.900) i Lola Ruiz (7.600) sumaven 20.800 euros
Aquesta xifra, però, paradoxalment, comportarà una reducció important de la xifra que el ministeri s’estava gastant en càrrecs directius. L’exdirector del Clínic ve a dirigir el SAAS i l’hospital i comunica que no necessita assessors o ajudants a nivell executiu. Fins i tot assumirà funcions d’assessor del ministeri de Sanitat, amb l’experiència d’haver dirigit durant set anys l’Hospital Clínic de Barcelona. Amb l’arribada de Piqué se substitueixen tres càrrecs directius que no seran, en principi, reemplaçats. Concretament es tracta del fins ara director general del SAAS, Lluís Burgués, de l’assessora de sanitat, Lola Ruiz i de l’assessor del ministeri, Albert Pla. Lluís Burgués estava cobrant 9.300 euros bruts al mes, tenint en compte que a les tardes treballava a la seva consulta privada. Lola Ruiz estava cobrant 7.600 euros, mentre que el doctor Albert Pla rebia 3.900 euros com a assessor del ministeri, més enllà del que cobrava com a representant de l’executiu a la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Pla ha estat substituït per Enric Bartumeu a la CASS, però no serà reemplaçat en la tasca d’assessor ministerial. Sumant els tres salaris de funcions que assumirà íntegrament Josep Maria Piqué la despesa en directius s’elevava fins ara a 20.800 euros bruts mensuals. Fonts properes a l’executiu van indicar que va ser precisament la possibilitat d’alliberar tres sous el que va obrir les portes a fer un fitxatge de luxe, tenint en compte que Josep Maria Piqué ha portat el Clínic de Barcelona a ser considerat el segon hospital d’Espanya millor valorat.
Certes confusionsL’arribada de Carles Álvarez Marfany al ministeri va portar a una anàlisi de quina era la situació dels càrrecs directius. El nou titular de la cartera va decidir que l’únic en qui de moment confiava per continuar era el director de Salut del ministeri, Josep Casals. Amb la resta va voler fer tabula rasa, segons fonts properes al gabinet. D’entrada, perquè va notar que existia tota una confusió respecte a tot el funcionament directiu. D’altra banda, Albert Pla venia a ser l’assessor del ministeri, però Rosa Ferrer va contractar Lola Ruiz perquè fes precisament la mateixa feina. I la nouvinguda, segons fonts properes al ministeri, es va trobar amb què ben bé no sabia quines funcions tenia fins al punt que va acabar fent de directora assistencial de l’hospital de forma provisional. Álvarez va manifestar que no necessitava assessors, ja que entén que Josep Maria Piqué és un home amb prou experiència i currículum per assumir també aquesta tasca, a banda de la direcció del SAAS i de l’hospital. Fonts properes al ministeri van indicar ahir que Carles Álvarez vol que des del primer moment quedi clar que el moment de marejar la perdiu amb plans, projectes i propostes ja ha passat. Les mateixes fonts indiquen que Álvarez pretén que la crida a prendre mesures no és un posat sinó que l’anàlisi de la situació l’ha portat a tenir clar que hi ha una sèrie de passos que s’han de prendre ràpidament per aturar la sagnia del dèficit sanitari. Les previsions per enguany són de 70 milions de números vermells que baixaran a uns 55 si s’apugen en breu dos punts les cotitzacions a la CASS.
PROFESSIONALS LIBERALS A L'ESPERA
Els professionals liberals del món sanitari, segons diferents fonts properes al col·lectiu, es troben a l’espera de quines seran les línies que marcarà la reforma ara que agafa les regnes un nou ministre. Fins ara l’únic projecte de reforma, el Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS), havia estat dissenyat pel cessat Lluís Burgués sense que s’hagi pogut començar a implementar en els cinc anys que porta de mandat Toni Martí. El col·lectiu també es troba a l’expectativa de saber com quedarà la relació dels professionals liberals que treballen a l’hospital, atès que Lluís Burgués volia canviar les condicions.