El GPS de l’aeroport segueix pendent a Foment

La Generalitat de Catalunya espera des de fa mesos l’autorització per instal·lar un sistema d’aproximació per GPS i un de ràdio ajuda

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions en matèria de seguretat han fet que l’arribada d’avions amb passatgers hagi quedat circumscrita als vols organitzats per l’urgellenca Viatges Regina el passat estiu. La ubicació de la infraestructura fa molt complicat operar vols a l’hivern –l’època de l’any que es considera que més viatgers podrien fer ús de l’aeroport atrets per les estacions d’esquí andorranes– i s’ha fet palesa la necessitat de dotar-la d’un sistema d’aproximació que permeti operar avions en les condicions de poca visibilitat que es donen sovint els mesos més freds a la zona on està instal·lat. La Generalitat de Catalunya, propietària de l’aeroport d’Andor­ra-la Seu, fa més de tres mesos que va lliurar a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), organisme depenent del ministeri de Foment espanyol, la documentació per instal·lar un sistema d’aproximació instrumental mitjançant la tecnologia GPS i un sistema de ràdio ajuda. Un cop instal·lats, desapareixeria l’impossibilitat d’operar a l’aeroport en condicions de poca visibilitat. Que en el cas del de la Seu són els núvols baixos que sovint dificulten la visió per aterrar a la pista de Montferrer i Castellbò. Segons van assegurar al Diari fonts del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Aeroports de Catalunya (l’ens públic que gestiona les infraestructures aeroportuàries catalanes) fa temps que ha lliurat a AESA tota la informació tècnica necessària per autoritzar els dos sistemes, que estan a l’espera de la seva resolució. “Atès que els terminis els marquen ells, des del departament no podem dir quan arribarà aquesta autorització”, van assenyalar les mateixes fonts.

S’allunya el vol d’esquíA l’espera que el ministeri de Foment doni resposta a la demanda de la Generalitat, l’aeroport és el que està patint les conseqüències en forma de manca d’avions comercials. Viatges Regina ja va descartar oferir vols d’esquí aquest hivern mentre no hi hagués un sistema d’aproximació GPS fix, o un de provisional. En aquest cas va ser el propi Govern qui ho va parlar directament amb el ministeri de Foment, unes converses que no han donat fruits. L’agència de viatges, però, confiava que, com a molt tard les primeres setmanes de gener, almenys el sistema provisional funcionés i és per això que es va plantejar organitzar un vol coincidint amb les vacances de Setmana Santa. L’avió arribaria a la Seu d’Urgell el 24 de març, Dijous Sant, procedent de Madrid, i deixaria els primers viatgers a l’aeroport. Un cop desembarcats es desplaçaria fins a Palma de Mallorca, on carregaria més esquiadors per portar-los a l’aeroport. El 27 de març, diumenge de Resur­recció, l’operativa seria la contrària. S’aniria de la Seu a Palma, de la ciutat illenca a la lleidatana i d’aquesta a Madrid. Una operativa que, segons va explicar al Diari el director de Viatges Regina, Albert Vinseiro, està pràcticament descartada. “Sense el sistema GPS no es pot fer i tot està aturat. No està al cent per cent descartat, però mentre no hi hagi govern a Espanya, ni un nou ministre l’autorització està complicada”, va indicar.

Nova companyiaL’aeroport pot tenir una bona notícia aquesta setmana, ja que demà està prevista la presentació d’una nova companyia aèria, la catalana Andorra Airlines, que assegura que oferirà vols des de la Seu a diverses ciutats europees a partir de l’abril. Uns plans que les diverses fonts consultades de Govern, de la Generalitat i del sector turístic asseguren desconèixer, però que esperen que siguin una realitat perquè l’aeroport acabi enlairant-se d’una vegada.

L'ANY PASSAT ES VAN REALITZAR 2.151 OPERACIONS

L’aeroport d’Andorra-la Seu va registrar l’any passat 2.151 operacions, catorze més que el 2014 quan la infraestructura encara no podia operar vols comercials. La gran majoria d’operacions realitzades el 2015 van ser les habituals els darrers anys a l’aeroport, és a dir, vols xàrter, aerotaxis, privats, d’instrucció i treballs aeris. Malgrat que des del 8 de gener la infraestructura pot rebre vols comercials, només s’han operat els que Viatges Regina va realitzar l’estiu passat. Els avions venien de Madrid, aterraven a la Seu d’Urgell i anaven fins a Palma de Mallorca. La majoria dels viatgers van contractar el viatge per passar una estada d’una setmana a l’illa balear. També hi van aterrar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el cantant britànic Elton John. L’aeroport, a més de l’activitat aèria, va acollir l’any passat altres esdeveniments com actes publicitaris privats o el rodatge de diversos anuncis.

tracking