detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

na tradició ancestral que es feia quan la gent ja estava farta del fred i la neu. Enguany la situació dista molt d’aquella Andorra en què xics i grans envoltaven un arbre en flames que simbolitzava el primer mes de l’any amb l’anhel de deixar enrere un hivern llarg i cru. Era quan la Crema del Gener es feia a alguns pobles del país “i la gent estava enfadada perquè feia molt fred i nevava molt”, explicava ahir Domènec Bascompte, responsable de patrimoni del comú de Canillo i qui ahir va donar principi a la tradicional festa popular que es va celebrar al Camp del Som. “La gent ja en tenia prou de passar fred i quan arribava l’últim dia del mes decidia cremar l’arbre. S’ha acabat el gener, s’ha acabat l’hivern”. Així va introduir Bascompte la crema de l’avet davant dels veïns que ahir es van aplegar al descampat, xics i grans, en una festa que ja en els seus orígens acabava amb un berenar popular. I els hiverns que no feia gaire fred? No es cremava l’arbre sinó que romania tot l’any plantat a la plaça per agrair la bonança d’aquell gener. Ahir, però, sí que es va encendre i es va fer amb ànim contestatari. Per protestar, justament, pel bon temps. “Si féssim com segles enrere avui no hauríem de cremar l’arbre, però justament potser el cremem per demanar que faci fred i que nevi”, explicava un canillenc que cada any assisteix i retrata l’arbre en flames. Bascompte, de la seva banda, assenyalava que “a nosaltres el que ens interessa ara és que faci fred i nevi, per tant ho hauríem de girar”. “Aquest any el cremem perquè fa bon temps”, afegia, tot reconeixent que potser s’hauria d’haver indultat l’arbre. És a dir, no encendre’l. “Penso que ho hauríem de tornar a considerar” i que “l’hauríem de perdonar perquè aquest any no ens ha portat mal temps”. Mentrestant, un veí rememorava com l’any passat aquell mateix prat estava completament emblanquinat.

L’avet augura poc fred La tradició diu que segons com cremi l’arbre se’n pot esperar un hivern més o menys fred. “Malauradament avui ha dit que aquest any l’hivern no serà massa cru”, diagnosticava Bascompte, que narrava com l’avet s’havia resistit poc. Malgrat cremar enmig d’un camp verd i no blanc, i sense les garbes de palla de segles ençà però sí amb el so dels esquellots, ahir tothom xalava al voltant d’un costum que només ha perviscut a les terres canillenques.

MANDICÓ PROMET "UNA INVERSIÓ IMPORTANT" A LA PARRÒQUIA

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, assegura que el pressupost que el comú aprovarà dimecres que ve preveu “una inversió important” a la parròquia “d’aquí a principi d’estiu”. Des de la Crema del Gener on ahir va assistir, el cònsol major va afirmar que “la situació financera ens permet fer un pressupost molt exhaustiu” perquè la corporació “està passant per una bona situació”, fet que –va subratllar– es tradueix “directament” en inversions. No pas “grans projectes de molts milions d’euros”, va matisar, però sí iniciatives per “donar un altre caire a la parròquia”. Això es concreta “sobretot en serveis” per “millorar la qualitat de vida tant del turista com de la gent d’aquí”. Un dels projectes serà la construcció de noves zones d’aparcament a Ransol, el Tarter, Soldeu i Envalira.

tracking