Els Cierco declaren per Banco Madrid

Ramon i Higini Cierco defensen davant la justícia espanyola els controls fets per l’entitat madrilenya per evitar el blanqueig.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Segons van confirmar fonts coneixedores del cas, els màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra van haver de donar explicacions sobre els sistemes de control per evitar el blanqueig i van defensar els mecanismes utilitzats. El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu els va preguntar si disposaven d’algun òrgan o comitè de control, ja fos propi o independent, tant a Banco Madrid com a BPA. En aquest sentit, van explicar que les dues entitats disposaven d’òrgans independents, un a Madrid i un altre al Principat. Precisament, van remarcar que en el cas espanyol l’organisme estava liderat per un dels antics membres del consell d’administració del banc, Ricard Climent, que ja va donar explicacions davant la justícia pel mateix cas i que també va defensar que es disposava dels mecanismes cor­responents per evitar els delictes de blanqueig.

Reforç de la vigilànciaD’altra banda, les mateixes fonts van indicar que en la declaració també es va explicar que precisament la vigilància en aquest àmbit s’havia reforçat molt més des que BPA va adquirir Banco Madrid, amb relació al seguiment que se’n feia quan el banc era una filial de Kutxa. De fet, els Cierco van detallar que de mitjana es feien a les pertinents autoritats espanyoles el doble de declaracions de sospita per blanqueig que amb Kutxa. Unes declaracions de sospita que en cap cas impliquen que finalment hi hagués d’haver un cas de neteja de capitals al darrere, sinó que simplement era un sistema de prevenció. A més, també van voler posar en relleu davant el jutge Andreu que les autoritats espa­nyoles mai van tirar enrere cap dels moviments que havia presentat dubtes i dels quals s’havia informat. Segons les fonts consultades, el jutge també es va interessar per la solvència que presentava Banco Madrid el 10 de març passat, moment que el Banc d’Espanya el va intervenir coincidint amb la intervenció del seu accionista únic, BPA, per l’INAF arran de la nota del FinCEN. Ramon i Higini Cierco van acudir ahir al matí a la Batllia acompanyats del seu advocat, Jaume Bartumeu. Hi van arribar tan sols minuts després que ho fes l’exdirector general de BPA Joan Pau Miquel dins d’un vehicle policial. Cal recordar que Miquel es troba empresonat des del març de l’any passat. Tots tres van respondre a l’interrogatori del jutge espanyol separadament i per videoconferència en una declaració que no es va allargar ni una hora sencera. Posteriorment tots tres van sortir de la Batllia sense voler fer declaracions. Andreu va acceptar el mes d’abril passat la querella presentada per dues empreses espanyoles (Liuniaski i Marine Instruments) que van veure bloquejats els seus fons a conseqüència de la intervenció de Banco Madrid. Les empreses van presentar la querella en considerar que els membres del consell d’administració del banc van posar l’entitat “a disposició d’aquells que volguessin blanquejar diners, suprimint o minimitzant els controls interns als quals estaven obligats”. El magistrat va admetre la querella en entendre que les suposades pràctiques il·legals de blanqueig de capitals d’origen delictiu “podrien haver causat nombrosos perjudicis no només als dipositants i inversors, sinó a la pròpia entitat i a l’economia espanyola”.

VENEÇUELA RECLAMA REPATRIAR EL FONS BPA

La fiscal general de Veneçuela Luisa Ortega Díaz va anunciar davant l’Assemblea Nacional que demanaran la repatriació dels diners que estiguin a BPA i que podrien estar vinculats a casos de corrupció. Concretament es va referir a comissions que s’haurien pagat des de Corpoelec (societat pública que s’encarrega de l’electricitat a Veneçuela). Un dels detinguts pel cas Corpoelec és Dervis Villalobos. La fiscal considera que els presumptes suborns relacionats amb Corpoelec “tenen relació amb el que anomenen el cas Andorra i per això hem sol·licitat la repatriació de diners que es troben dipositats a Andorra”. Ortega Díaz va anunciar que el ministeri públic ja ha fet les gestions perquè s’enviïn els diners d’Andorra cap a Veneçuela.

tracking