L’hospital diagnostica 3.000 pacients amb càncer en tretze anys
L’hospital ha diagnosticat l’afecció a 1.750 homes i a 1.256 dones entre el 2002 i el 2014
La majoria dels tumors es van detectar en homes. Els 1.750 pacients del sexe masculí representen el 59% del total, davant els 1.256 de sexe femení. Les dades les va fer públiques ahir el ministeri de Salut, coincidint amb la celebració avui del Dia mundial contra el càncer. En aquests 13 anys, el nombre de tumors diagnosticats, 3.170, ha estat superior al de pacients, ja que 150 van presentar doble tumoració i set en tenien tres. La incidència de la malaltia, segons Salut, que ha comparat les dades d’Andorra amb les dels països propers, és similar a la dels veïns. Respecte a les localitzacions dels tumors, el càncer més comú entre els homes és el de pròstata, que s’ha detectat en un 17,5% dels casos, seguit del de tràquea, bronquis i pulmó (13,9%), i del colorectal (13,8%). Entre les dones, el càncer més diagnosticat ha estat el de mama, amb el 30,9%, seguit del colorectal amb el 12,5% i el càncer a la glàndula tiroide, amb el 7,1,%. Tot i que les dades del recompte de càncers detectats assenyalen que els diagnòstics en homes van ser superiors als de les dones, quan l’anàlisi es fa per grups d’edat s’observa que entre les persones de sexe femení de 20 a 59 anys i també entre les més grans, la proporció supera la del sexe masculí. En els homes destaca un important pic de diagnòstics en la franja de 60 a 79 anys. Les dades se circumscriuen als majors de 16 anys, ja que els tumors dels menors es consideren infantils i s’estudien per separat perquè són específics d’aquestes edats amb característiques de pronòstic, tractament i supervivència superiors als dels adults.
Primera causa de mortEl càncer continua sent la principal causa de defunció a Andorra. Una de cada tres persones (el 33,6%) que va morir entre el 2002 i el 2014 patia aquesta malaltia. En els homes va suposar 304 defuncions i en les dones 144.
VACUNA OBLIGATÒRIA CONTRA LA VARICEL·LA I LA MENINGITIS
El Govern va aprovar ahir la modificació del calendari de vacunacions sistemàtiques que entrarà en vigor l’1 de març vinent. El canvi incorpora com a novetats la vacunació contra el virus de la varicel·la per als infants nascuts a partir de l’1 de gener del 2015, que rebran una primera dosi als 15 mesos d’edat i una segona als tres anys, i la vacunació contra el meningococ B per als infants nascuts a partir de l’1 de gener del 2016, que iniciaran la vacunació als dos mesos d’edat. Els canvis en la pauta d’administració de les vacunes, resultat de l’adaptació a la introducció de les noves i de la utilització d’hexavalents, suposarà que el Govern destini aproximadament 320.000 euros anuals per assegurar el finançament del seu cost.
NO HI HA RISC DE TRANSMISSIÓ AUTÒCTONA DEL ZIKA
El ministeri de Salut ha elaborat un document informatiu per tal que la població andorrana i les agències de viatges tinguin coneixement del virus Zika, que ha estat declarat com a emergència sanitària global per l’Organització Mundial de la Salut. Tot i que el virus es va originar a l’Amèrica llatina ja han aparegut alguns casos importats a Europa. El fet que a Andorra no hi hagi presència del mosquit que actua com a vector, però, fa suposar que no hi ha risc de transmissió autòctona a partir d’eventuals casos importats, va indicar ahir el Govern en un comunicat de premsa. L’executiu demana als viatgers que segueixin les recomanacions de protecció davant de possibles infeccions i com reduir la possibilitat de rebre picades de mosquit.