DA critica la contractació de personal prevista pel Govern

Meritxell Mateu només defensa la prevista en educació i té reserves pel que fa als números per la manca d’inversions en el SAAS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La majoria demòcrata va votar en contra de les presentades pel grup liberal i pels tres consellers socialdemòcrates adscrits al grup mixt. Els seus companys de grup, els dos consellers d’SDP, van votar a favor de l’esmena liberal i en contra de la del PS. El grup que dóna suport al Govern es va mostrar favorable als comptes, però la consellera general Meritxell Mateu va parlar d’alguns “interrogants” en els comptes de l’Estat. Va mostrar les reserves del grup a la contractació de nou personal fix per a l’administració de l’Estat. Estan a favor de més funcionaris fixos en educació, però va demanar un estudi més ampli en altres àmbits per veure si es poden cobrir les necessitats de l’administració amb més formació i més mobilitat entre els treballadors públics. Mateu també va veure certes mancances en les inversions al SAAS –va parlar de pocs diners en material mèdic i al Cedre– i va convidar a fer, en propers comptes, un replantejament de les despeses adequant-les a les necessitats del país. Favorable que la pujada de dos punts en les cotitzacions a la CASS es faci a parts iguals entre l’empresari i l’assalariat, va admetre que “rebaixar els punts de la branca general no va aportar els beneficis previstos”.

No als comptes de l’oposicióTota l’oposició, malgrat que amb arguments diferents, es va mostrar contrària als pressupostos del Govern. El president del grup liberal, Josep Pintat, va mostrar el rebuig total a les inversions previstes, als ingressos projectats i a la manca del control de la despesa. “Tenim la inversió estancada i més capacitat de recaptació, però es genera més endeutament”, va criticar Pintat, que va qualificar la previsió d’ingressos del Govern com “força generosa i irreal”. El liberal hi va afegir que “Andorra es troba en una situació de creixement de la despesa financera fins al punt d’impossibilitar la capacitat de finançament del deute”. El conseller general del PS Pere López va reiterar les crítiques de dilluns a un pressupost que considera del passat i que “no dóna solució als problemes reals del país, a la crisi econòmica i als col·lectius amb més dificultats”. López va defensar l’esmena a la totalitat esgrimint les 37 de presentades al projecte i es va mostrar especialment preocupat per les pensions de jubilació, invalidesa i prestacions socials. El conseller d’SDP Víctor Naudi també va criticar uns pressupostos que va qualificar de “continuïtat anèmica” i que “plasmen l’esgotament del projecte” de DA. “Defensar aquests pressupostos és com voler vendre neveres al Pol Nord”, hi va afegir. Des del Govern, el ministre Jordi Cinca va assegurar que els comptes acompanyen i ajuden a accelerar la recuperació econòmica. Va parlar d’un pressupost que dóna continuïtat al projecte de DA iniciat el 2011 i va defensar les criticades inversions que preveu. “Les seves esmenes les poden defensar perquè no han de governar”, va dir a l’oposició.

TOC D'ATENCIÓ A VÍCTOR NAUDI

El síndic general, Vicenç Mateu, va donar un toc d’atenció al conseller general d’SDP Víctor Naudi, quan al començament de la seva intervenció va voler fer referència a la no admissió a tràmit de l’esmena a la totalitat presentada per ell i la consellera Sílvia Bonet. Mateu va instar el conseller general, que volia tornar a mostrar el seu malestar per la retirada de l’esmena per incompatibilitat amb el reglament, a cenyir el seu discurs al debat del pressupost i en cas de tenir algun problema fer-lo arribar per escrit, tal com preveu la normativa.

CRÍTIQUES PER VIAL DE SANT JULIÀ

Els liberals van tornar a criticar que els pressupostos de l’Estat no prevegin una partida per finalitzar la desviació de Sant Julià. El ministre Jordi Cinca va insinuar que si les coses s’haguessin fet millor en governs passats, el vial seria ja una realitat, i va acusar Josep Pintat de mirar només per unes parròquies. “Si analitzem les inversions en carreteres que volen treure del pressupost, només afecten les parròquies que no són la de Sant Julià de Lòria ni la de la Massana”, va assenyalar Cinca, que hi va afegir que “s’ha acabat el temps que els consellers només defensin les seves parròquies”.

tracking