Fort malestar dels advocats per l’actuació del jutge De la Mata

Els lletrats es queixen que el magistrat del ‘cas Pujol’ a Espanya hagi participat en els interrogatoris dels testimonis al país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre dijous i ahir, quatre persones vinculades a l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol van declarar davant de la batlle andorrana encarregada del dossier, Maria Àngels Moreno, el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata i la fiscal anticorrupció espanyola Belén Suárez. L’activa participació d’aquests darrers, però, va causar un fort malestar entre els advocats, ja que consideren que aquesta manera de procedir no correspon al que estableix el conveni de cooperació penal. A interpretació dels lletrats, l’acord amb Espanya permetria a De la Mata i Suárez assistir a les declaracions, però l’interrogatori ha de ser a càrrec de la batlle. En aquest sentit, els advocats es queixen que hagin estat els representants de la justícia espanyola els que l’estan conduint. Fins i tot apunten que, en algun moment que la batlle no era a la sala, van continuar prenent declaració als testimonis.

L’actuació de la batlle Els advocats remarquen que Andorra té sobirania judicial i que el fet que no hagi estat la batlle Moreno l’única que hagi fet preguntes als interrogats suposaria una renúncia a la sobirania judicial i que no s’havia d’haver permès la participació dels representants espanyols, més enllà de ser presents a la sala i fer alguna recomanació perquè la batlle fos qui preguntés respecte dels dubtes que poguessin tenir. Insisteixen que ha de ser la batlle la responsable i que, en cas de necessitat d’algun tipus d’aclariment, De la Mata i Suárez haurien de fer les seves peticions a través de la batlle Moreno. Els testimonis andorrans que la justícia espanyola ha volgut interpel·lar han estat persones de l’àmbit de la banca, relacionades amb la gestió dels comptes dels Pujol, o pròximes a la família. I l’objectiu era determinar la vinculació que tenien amb el cas Pujol, pel qual a hores d’ara cap persona d’Andorra no ha estat imputada en l’afer. Paral·lelament, els lletrats andorrans també s’han queixat que a banda de De la Mata i Suárez hagi estat present dins de la delegació veïna una representant de l’advocacia de l’Estat espanyol. En aquest sentit, consideren que l’acord amb el país veí permet l’assistència del jutge i la fiscal, però no s’entén el perquè de la presència de la lletrada ni quin paper tenia en els actes per prendre declaració. La presència de De la Mata i Suárez ha de servir-los per preparar els interrogatoris que estan previstos per al 10 de febrer a l’expresident Jordi Pujol i a la seva dona, Marta Ferrusola, per un suposat delicte de blanqueig de capitals després d’acreditar que van arribar a moure 200 milions d’euros en els seus comptes a Andor­ra. De la Mata també escoltarà l’endemà, 11 de febrer, el fill primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, perquè declari a petició pròpia. El jutge ha pres aquesta decisió després d’assumir el cas del qual es va inhibir a favor seu el jutjat número 31 de Barcelona, on ja eren investigats l’expresident de la Generalitat, la seva dona i quatre dels fills, Jordi, Marta, Mireia i Pere. De la Mata creu que els diners no eren d’una herència sinó de l’expresident, dels quals va disposar fins a final del 2010, amb “idèntica intenció d’ocultació, utilitzant persona interposada [els fills] i ocultant també el seu origen”.

UN JUTGE QUE ESTÀ SENT QÜESTIONAT PEL 'CAS GÜRTEL'

El jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, es troba actualment en plena polèmica. El magistrat va assumir el 14 de gener passat la investigació de la branca valenciana de la trama Gürtel, en relació amb els contractes subscrits amb motiu de la visita del Papa Benet XVI a València el 2006, amb 27 imputats, entre els quals l’expresident dels Corts i exconseller del Partit Popular (PP), Juan Cotino. La seva elecció està sent molt qüestionada pel PP i fins i tot els serveis jurídics del partit estan estudiant la possibilitat de demanar que es recusi, a causa de la seva estreta vinculació amb el partit de l’oposició, el PSOE. De la Mata va ocupar un càrrec polític a l’últim govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, com a director general de modernització de l’administració de Justícia. Paral·lelament, De la Mata també té entre les mans un cas que esquitxa directament els populars: el cas Bárcenas.

tracking