Interior demana canviar el model de turisme del Pas

El ministre de Justícia i Interior demana “esforços” als empresaris del sector per atraure un altre tipus de visitant

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Així ho va indicar el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, que malgrat deixar clar que són conscients dels problemes que denuncien els veïns i que “destinarem tots els recursos necessaris” per minimitzar-los, va demanar fer un pas més i intentar canviar el model turístic del poble. “És una problemàtica de model turístic i tothom, en particular els hotelers i comerciants, hauria d’esmerçar esforços per a poc a poc intentar reconfigurar-lo”, va afirmar. Espot hi va afegir que, de fet, des del ministeri de Turisme ja es treballa en la línia de trobar altres tipus de clients, però creu que la clau serà que els empresaris del sector també pugin al carro. “És un tipus de turisme que aporta poc valor afegit però en canvi genera molts problemes i requereix d’uns esforços importants per part de l’administració i la policia”, va explicar, deixant clar que “farem el que calgui, però cal una reflexió més global”. Així doncs, i pel que fa a les actuacions més immediates, el ministre va exposar que s’ha decidit destinar dues patrulles fixes al poble fronterer “mentre es mantinguin els aldarulls”. Espot no va concretar si a partir d’ara la mesura s’aplicaria sempre durant els mesos d’hivern o si només aquelles setmanes que són més conflictives. Amb tot, va voler recordar que fins ara “en alguns moments ja hi havia dues patrulles i fins i tot tres”.

EfectiusEl ministre va detallar que de manera habitual al Pas hi ha una patrulla fixa i una altra d’itinerant que es desplaça fins a Soldeu i el Tarter. A partir d’ara, doncs, aquesta patrulla itinerant es convertirà en fixa i als dos pobles de la parròquia de Canillo s’hi destinaran altres efectius disponibles dels que treballen per la resta del territori. “Esperem reforçar la presència policial i així prevenir aquestes situacions”, va afirmar el titular d’Interior. Unes mesures de les quals ja s’ha informat la corporació local. La cònsol menor, Esther París, va destacar “la predisposició” del ministeri a actuar i va asegurar que “nosaltres també en farem seguiment i estarem al cas de com evoluciona la situació”. D’altra banda, també va exposar que la voluntat és poder treballar de manera conjunta amb el Govern per tal de sumar esforços entre la policia i els agents de circulació. “Si aconseguim bona coordinació i ens ajudem, no està de més”, va destacar. Pel que fa als membres de la minoria comunal, el conseller socialdemòcrata Joan Sans va assegurar que la problemàtica dels aldarulls al Pas “ens preocupa moltíssim i hi som sensibles”. D’aquesta manera, va recordar que són incidents que “es reprodueixen cada any”, per la qual cosa considera que no és el moment d’entrar en debats sobre la tipologia de turisme que ha d’arribar, sinó que creu que cal treball conjunt entre les administracions perquè “aquestes situacions no es produeixin”. La seva proposta és convocar una taula de turisme de manera urgent “per buscar mesures que puguin ajudar a resoldre la situació”. “No es tracta d’expulsar aquests turistes, perquè no crec que la situació econòmica ens ho permeti, sinó buscar què és el que podem fer per acompanyar-los, amb campa­nyes de sensibilització i conscienciació perquè tinguin clar quines característiques ha de tenir la festa al poble i quina és l’actitud que han de tenir”, va afirmar. En el cas del conseller liberal, Jordi Troguet, va rebutjar fer declaracions sobre el tema.

NormativaXavier Espot també va assegurar que els cossos de seguretat fan nombrosos controls pel soroll i pel que fa a la venda d’alcohol o al consum de drogues. “Hi estem a sobre”, va assegurar, admetent, això sí, que sovint les sancions per excedir, per exemple, els límits de soroll permès o per la venda d’alcohol a menors no són prou dissuasives. Tot plegat, va assegurar, s’intentarà regular amb condicions endurides en la nova llei de seguretat pública “que ja estem treballant”. Precisament un altre dels aspectes que es podrien regular són les obligacions dels propietaris dels locals d’oci. Actualment no tenen cap obligació de controlar els sorolls dels clients un cop són fora de l’establiment, però Espot no va descartar que sigui un aspecte que s’inclogui a la llei. “Es podrien preveure sancions per a qui causa el soroll i per a qui n’és còmplice”, va dir. També es vol preveure que l’obertura de nous locals es faci el més allunyat possible de les zones residencials.

tracking