L’euríbor negatiu no preocupa la banca

Les entitats i els analistes creuen que si l’euríbor se situa en un percentatge negatiu que supera l’interès que tenen alguns crèdits l’únic que passarà serà que no es pagaran interessos

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquesta tendència obre la porta que l’índex negatiu pugui superar el 0,2% o el 0,3%. I aquí entren en joc els crèdits hipotecaris que poden tenir un percentatge d’interès més baix, per exemple el 0,25%, amb els dubte sobre com afectarà tenir un interès de referència inferior al de la hipoteca. Els analistes expliquen que això no significa que les entitats financeres hagin de pagar als clients i els bancs no es mostren preocupats perquè hi hagi un risc real d’arribar a aquesta situació. L’economista Gerard Martínez, va indicar que no té constància que en cap cas es prevegi la possibilitat de posar un interès negatiu en una hipoteca. Així doncs, va augurar que si l’euríbor segueix baixant l’acció que duran a terme els bancs serà aplicar un tipus del 0%. “És una situació que segur que tindrà un impacte positiu perquè les quotes aniran a la baixa”, va indicar, afegint que la rebaixa d’un índex com l’euríbor és una mesura que forma part de “les polítiques per estimular el creixement econòmic”. Pel que fa a l’impacte que pot tenir al país, va exposar que és probable que afecti molta gent, perquè “qui té hipoteques o crèdits en la majoria de casos el té indexats sobre l’euríbor”.

Amortitzar només capitalEl financer Jaume Sabaté comparteix la sensació respecte que un euríbor negatiu l’únic que comportarà és que “els clients passin a amortitzar cada quota només capital sense pagar interessos”. Destaca que “no es pot pensar que els bancs acabin pagant al client”. Posa un exemple. “És com si algú va a comprar pomes que poden estar a un preu molt baix, fins i tot que siguin a cost zero, però ningú pot pensar que pot anar a comprar pomes i que la botiga li pagui per endur-se-les a casa”. Sabaté augura, però, que si arriba un moment que l’interès negatiu de l’euríbor passa per davant de l’interès que es paga en un crèdit hipotecari és possible que algun ciutadà decideixi exigir que a banda de pagar interès zero se li retorni capital. Amb aquest escenari “hi ha l’opció que s’acabi en una reclamació judicial amb una sentència que podria crear jurisprudència, encara que em sembla impensable que s’acabi pagant per haver prestat diners”. Sabaté apunta que s’està entrant en una nova fase conceptual sobre l’interès: “S’està passant de ser el cost que tenia que et deixessin diners a equivaldre al percentatge de risc que té una inversió, i amb aquest nou plantejament l’interès ha passat a poder ser negatiu.” Des del món bancari no existeix preocupació. Fonts de dues entitats van manifestar ahir que l’evolució de l’euríbor s’està seguint, però que no es preveu la possibilitat d’anar més enllà de l’aplicació del 0% en interessos. En aquest sentit, les mateixes fonts van indicar que el més preocupant per a la banca és una situació de tipus molt baixos “perquè ens és gairebé igual el 0,1% que el -0,1% atès que sense un mínim d’interessos alts el diner no rendeix uns mínims, i és un senyal d’una situació econòmica complicada”. Les fonts bancàries van indicar que a dia d’avui l’euríbor encara no es troba en una ràtio d’interès prou baix perquè es pugui pensar que superi els interessos fixats per a les hipoteques.

INTRODUCCIÓ DE LA 'CLÀUSULA ZERO'

“En un préstec s’entén que cal tornar el principal més uns interessos, que poden ser zero. Però no s’entén que el principal que s’ha de tornar sigui inferior al que es va concedir.” “La naturalesa d’un contracte de crèdit dóna per entès que el banc no retornarà diners al client perquè la mateixa situació es podria aplicar als dipòsits.” Aquesta és la valoració que ja ha fet pública Banca March davant la possibilitat que en el futur arribin reclamacions sobre el retorn de capital més enllà de tenir l’interès d’una hipoteca al zero per cent. A hores d’ara, però, tot és una incògnita perquè l’escenari d’un euríbor al -0,2% és molt lluny. De moment, però, la banca europea està començant a introduir l’anomenada clàusula zero en els nous crèdit per garantir que mai hagin de pagar als clients si el tipus és negatiu. A Portugal s’ha publicat que el Banc Central hauria emès una circular on diu als bancs que si l’interès negatiu supera l’euríbor s’han de tornar diners als clients.

tracking