Álvarez afirma que no té creences per davant de la feina de ministre
Carles Álvarez nega el vet a l’Institut Marquès i afirma que com a ministre “he de mirar pel bé comú i l’interès d’Andorra”
“No sé ni la cartera de serveis, aquí tampoc ha entrat el que volen fer exactament, quan arribi això s’analitzarà i he de pensar que s’haurà fet bé la feina i que no hi haurà cap problema”, va exposar. El nou titular de Salut va assegurar que no ha vetat la clínica de fertilitat i que en cap cas les seves creences interferiran en la seva tasca com a ministre. “He fet un jurament i ja no sóc ni farmacèutic i no tinc creences per davant de la meva feina com a ministre. He de mirar pel bé comú, l’interès d’Andorra i l’interès general dels andorrans”, va manifestar. Va lamentar que s’hagi posat sobre la taula la qüestió religiosa. “Ho he trobat fora de lloc”, va afirmar, malgrat que va assegurar que està preparat perquè “quan estàs en càrrecs així ets conscient que ets un personatge públic i estàs sotmès a la pressió i als comentaris que potser no t’agraden”. També va negar divisions en el si del Govern, una situació, va recordar, que ja es va trobar quan ocupava el càrrec de conseller al comú de Sant Julià de Lòria, en el darrer mandat amb els cònsols Montserrat Gil i Manel Torrantallé. “Amb el comú vaig tenir el mateix problema, se m’ha posat com a persona polèmica i és tot al contrari”. Això sí, va admetre que “sóc una persona que fomento els debats interns” que, va afegir, “podrà ser més acalorat o menys i al final surt la decisió col·legiada entre tots i amb una sola veu”. Però va insistir que amb la clínica de fertilitat no s’ha arribat a aquest estadi perquè “és un tema que no s’ha tractat amb profunditat”. “Quan arribi al consell de ministres ja es debatrà més profundament i se’n parlarà i es prendrà una decisió, no és que hi hagi fissures ni coses rares”, va afegir-hi. Carles Álvarez Marfany va insistir que projectes com el de l’Institut Marquès segueixen un procés llarg. “Hauran fet els seus estudis, les seves valoracions, l’empresari mira la viabilitat econòmica, la legal, suposo que és una feina que aquestes persones han fet acompanyats de l’ADI i quan hi hagi les conclusions definitives les presentaran i suposo que tot anirà com ha d’anar”, va concloure. L’Institut Marquès, de la seva banda, no va voler fer declaracions sobre les reticències que ara s’hauria trobat el seu projecte que passa per instal·lar-se a Soldeu, juntament amb la clínica d’estètica del doctor Agustín Granado, per captar turisme sanitari al Principat.
JOAN LEÓN DEIXA ECONOMIA PER SALUT
Una de les primeres decisions de Carles Álvarez Marfany ha estat el fitxatge de l’exdirector de l’hospital Clínic, Josep Maria Piqué, que rellevarà Lluís Burgués (Piqué encara no s’ha incorporat), i prescindir de dos assessors, els doctors Lola Ruiz i Albert Pla. El ministre va assenyalar que entenia que no els necessitava atesa la seva formació sanitària però sí que incorporarà una direcció adjunta, que ocuparà Joan León, excompany al comú de Sant Julià i ara integrat al departament d’Economia del Govern, per aportar “transversalitat”. De Piqué va remarcar que “és una persona de primera línia en la gestió sanitària” que ja coneix la sanitat del país i que “és de gran vàlua per centrar el tema, per tot el que es vol dur a terme, racionalitzar, protocolitzar”. Una manera de fer que ha de néixer per tenir continuïtat, va dir.
L'OPOSICIÓ CRITICA "LA IMATGE DE PAÍS" QUE DÓNA EL VET A LA CLÍNICA
Liberals d’Andorra (Ld’A), Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) han criticat “la mala imatge” del país que estan generant el suposat vet del ministre de Salut, Carles Álvarez, a la instal·lació de l’Institut Marquès. “Lamentem que la gent s’interessi per invertir al país i rebin aquest tracte”, va criticar el president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, tot afegint que “sap greu que un possible inversor trobi els seus noms als mitjans”. Compartia percepció el primer secretari del PS, David Rios: “el més preocupant de tot plegat és la imatge de poca transparència, de poca seguretat i de poca credibilitat del procés d’inversió que ha obert el Govern de DA”. En aquest sentit, també la consellera general de SDP, Sílvia Bonet, lamentava “la inseguretat i poca credibilitat que ens dóna tot plegat”. Segons Bonet “si el que cal és un canvi de regulació no hi veig problema si consideres que és el millor per a les necessitats del país”. No obstant això, “el que no entendria és que s’aturés el projecte per les conviccions del ministre. He estat ministra i les meves conviccions mai em van determinar per res. Si alguna cosa està clara és que l’interès general ha de primar per damunt de tot”. En aquesta línia també es va mostrar Rios, que va qualificar de “surrealista que un país com Andorra, que està apostant per la diversificació econòmica, depengui de les creences d’un sol ministre”. I és que compartia que, “l’interès general ha de primar per damunt de tot i, si no és així, no s’entén que agafi el càrrec de ministre”. Pintat va voler anar més enllà donant a entendre que les “tensions” que hauria generat la instal·lació de la clínica, dins del mateix executiu, podrien estar motivades, també, “per qui serà el substitut de Toni Martí”.