Advocats del ‘cas Pujol’ estudien demanar la nul·litat d’actuacions
El seu advocat es mostra disconforme amb el procediment per fer els interrogatoris i veu vulnerat el dret a un procés degut
Manuel Pujadas va explicar ahir que els advocats estan avaluant la presentació d’una demanda de nul·litat d’actuacions davant la Batllia contra el procediment en la comissió rogatòria. Considera que es va vulnerar el dret fonamental al procés degut, que hi va haver indefensió dels seus clients i que es va actuar amb manca de bona fe processal. Pujadas va enumerar una per una les irregularitats que considera que hi va haver en les declaracions. Respecte que el jutge De la Mata fos qui dirigís l’interrogatori dels quatre testimonis va ser considerat pel lletrat com un fet inèdit a Andorra. Va explicar que l’article 18 de la Llei de cooperació penal internacional assenyala que l’autoritat judicial pot permetre a les estrangeres assistir a l’execució de la rogatòria. Va destacar la paraula assistir per mostrar la seva discrepància amb la batlle Maria Àngels Moreno perquè hi va fer “una interpretació discutible i restrictiva en detriment de la tranquil·litat dels testimonis”. Per Pujades, qui “havia de dirigir l’interrogatori era la batlle i no el jutge espanyol”.
Dos autes no notificatsUna qüestió d’interpretació de la norma que podria acabar a la Batllia, així com els dos autes que van afectar els interrogatoris. Un per informar que hi havia secret judicial a Espanya i l’altre per aixecar el secret bancari perquè els testimonis poguessin parlar dels comptes dels Pujol. “Es va informar d’aquests dos autes, però no es van notificar per escrit”, va indicar l’advocat, per explicar que aquest fet impedeix que es puguin recórrer i vulnera el dret a un procés degut. També va parlar d’indefensió per als seus representants, ja que en el transcurs dels interrogatoris “se’ls hi va demanar que no parlessin amb el seus advocats”. El lletrat, que va parlar de posar el cas en coneixement dels inspectors judicials i de presentar una queixa al Col·legi d’Advocats, va dir que s’havia vulnerat l’article 1.2 del Codi de procediment penal que diu que s’ha de respectar les regles de la bona fe. “En aquest cas hi hagut mala fe processal perquè en no conèixer els autes se’ls va agafar desprevinguts i no sabien sobre quin tema se’ls anava a interrogar i se’ls demanava sobre fets que, si mai fossin un delicte, han prescrit”. També va considerar mala fe el fet que els interrogatoris es fessin una setmana abans de les declaracions a Madrid de Jordi Pujol, Marta Ferrusola i el seu fill gran. “L’interrogatori buscava fornir d’informació el jutge De la Mata que ell no tenia per utilitzar-la en la declaració dels Pujol”, va dir. Per Pujadas, no estava justificada la cooperació internacional i s’ha fet un pas negatiu de cara a la independència dels tribunals andorrans respecte dels estrangers. “S’ha cooperat inconscientment amb una politització de la justícia espanyola, que n’està plena, però la justícia andorrana no”. El lletrat també es va referir a les declaracions fetes al Diari pel president del CSJ, Enric Casadevall, en què defensava el procediment emprat. “Són legítimes però potser ha anat més lluny del que hauria d’haver anat”, va dir Pujadas, que es va preguntar com podia saber que “De la Mata va demanar preguntar en castellà si hi havia secret de sumari”.