Andorra signa amb la UE l’intercanvi de dades

Andorra i Europa han signat el document per compartir la informació fiscal dels seus residents.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després que el passat novembre es rubriqués el compromís ahir finalment es va signar el document. Ara el proper pas serà la ratificació del text per ambdues bandes: els 28 estats membres de la UE i el Consell General. El ministre de Finances, Jordi Cinca, es va desplaçar ahir a Brussel·les per signar l’acord. “És un acte significatiu que dóna continuïtat al procés”, va explicar. Cinca va estar acompanyat del ministre de Finances dels Països Baixos i president del Consell de la Unió Europea, Jeroen Dijsselbloem, i el comissari europeu d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici. Cinca va destacar que l’acord demostra la voluntat d’Andorra “de cooperar amb la Unió Europea en relació a la transparència financera” i complementa els “esforços que s’estan fent”, posant com a exemple la creació del nou marc fiscal i els convenis per evitar la doble imposició que ja s’han signat. Per la seva banda, Dijsselbloem va destacar la importància de la signatura d’aquest protocol que reforça la lluita de la UE i de la comunitat internacional contra el frau fiscal i va felicitar que Andorra participi d’aquest compromís. Moscovici va qualificar la signatura de “pas decisiu” i va assenyalar que aquest acord reforça la cooperació i confiança entre la UE i Andorra, en particular de cara a l’objectiu del futur acord d’associació. La signatura d’ahir dóna continuïtat a la rúbrica que es va dur a terme al Principat el passat novembre i on el titular de Finances va estar acompanyat del director general de la Comissió Europea en la direcció general del Taxud (Taxation and Customs Union), Heinz Zourek.

Ratificar-lo aquest any L’acord modifica el que es va signar el 2004 “adaptant-lo a les legislacions actuals”, va recordar el ministre. Així, a la fiscalitat de l’estalvi s’hi afegeix l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, adaptant-lo a les lleis comunitàries. Així, té en compte els avenços que s’han anat produint tant a l’àmbit de la UE com l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). D’aquesta manera, la informació sobre els comptes financers dels residents s’aplicarà entre tots els Estats membres i els estats tercers entre si i de manera recíproca. Després de la signatura ahir de l’acord, els 28 estats membres de la Unió Europea hauran de donar el seu vistiplau. Paral·lelament, el document haurà de passar el tràmit parlamentari al Consell General. Tots dos tràmits han de produir-se al llarg de l’any per tal que la implantació pugui seguir el seu curs. L’acord, doncs, entraria en vigor el 2018 en base a les dades de l’any vinent. A partir d’aquest moment, la UE i Andor­ra intercanviaran la informació sobre els actius financers i el saldo dels comptes, en línia amb els nous estàndards globals per a l’intercanvi automàtic d’informació amb la normativa internacional de l’OCDE i del G20 relativa a l’intercanvi automàtic d’informació.

Acords simultanis Andorra no ha estat l’únic país que ha signat l’acord d’intercanvi de dades fiscals amb la Unió Europea. Darrerament també ho han fet San Marino, Liechtensein i Suïssa i properament ho farà Mónaco. Els cinc textos comparteixen moltes similituds, malgrat que sí que hi ha algunes diferències tècniques. També hi ha diferències en la implantació. En el cas de San Marino, Liechtensein, l’intercanvi ja entrarà en vigor l’any vinent, mentre que Suïssa i Mónaco acompanyaran el Principat el proper 2018.

tracking