Andorra es ven com “a porta d’entrada” a Europa per als inversors xinesos

Les inversions dels asiàtics al país superen el milió d’euros, xifra que es vol incrementar

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La inversió xinesa al Principat supera el milió d’euros. Així ho va quantificar el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir. “Es tracta de la segona economia més important del món i Andorra ha d’aprofitar l’oportunitat per convertir-se en porta d’entrada a Europa, ja que tenim un marc fiscal competitiu”, va suggerir. Empresaris andorrans i xinesos van celebrar ahir una jornada d’intercanvis comercials. L’objectiu era establir llaços comercials entre ambdós països i fer créixer aquest milió d’euros d’inversió. Acabada la ronda de contactes Altimir, feia una valoració positiva d’una iniciativa a la qual “se li hauria de donar continuïtat”. Va voler aclarir, però, que es tracta de nous inversors “d’un alt nivell” i que en cap cas “vénen a competir amb el mercat andorrà”. Entre els assistents hi havia representació de diversos sectors. La intenció era que les empreses estrangeres participants poguessin conèixer el país, els seus atractius i empresaris que els puguin ajudar o amb qui establir sinergies. En aquests moments, les importacions procedents de la Xina superen els 40 milions d’euros, el que suposa el 4% del total. En aquest sentit, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va remarcar “les bones relacions” entre tots dos països, que l’any passat ja van anar a l’alça, i que la intenció “és incrementar encara més els intercanvis comercials”. Entre els participants locals, hi havia la parapública Andorra Telecom. “Hi ha possibilitats de projectes amb les empreses xineses, segur”, reconeixia Giannina Tacca, Directora de Desenvolupament estratègic i innovació d’Andorra Telecom. Avançava que aniran orientats a “tecnologies de comunicacions, és a dir, material, nous serveis i suport de recursos” i es mostrava satisfeta dels contactes que havien pogut fer. “S’haurien de fer més sovint i amb més països”, reconeixia. Després de la trobada del matí, els empresaris xinesos van ser convidats, a la tarda, per la CEA a conèixer projectes d’inversió ja existents a Andorra, amb l’objectiu de fer-los invertir.

Andorra destinació turística Entre els assistents xinesos hi havia una representació d’Air China, el principal operador aeri xinès. El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va reconèixer que ja s’havien mantingut contactes previs. “Un acord amb ells ens permetria donar a conèixer la nostra destinació i que puguin venir turistes xinesos a visitar Andorra”, va suggerir.

UNA ESCOLA DE XINÈS JA TÉ UN PEU DINS DEL PAÍS

Entre els assistents a la jornada d’intercanvis empresarials hi havia Chang Shiru, director de la fundació Institut Confuci de Barcelona. Segons va avançar Shiru, estan en contacte amb Govern i la Universitat d’Andorra. Tot apunta que aquest any s’instal·laran al Principat. En aquests moments hi ha mig miler d’aules Confuci al món. “Ensenyem xinès i fem activitats culturals”, va explicar el director, tot destacant que “fem formació orientada al sector turístic, per ensenyar una mica de vocabulari bàsic, el que sens dubte pot anar molt bé a Andor­ra si vol apostar pel nou turisme xinès”. Els xinesos han multiplicat per sis els seus viatges des del 2002, fins a arribar als 120 milions el 2015.

tracking